Rágalmazásért kell nyilvánosan bocsánatot kérnie a cseh államnak

Fotó: A 2021. szeptember 14-én közreadott képen Milos Zeman cseh elnök sajtótájékoztatót tart az Alexander Van der Bellen osztrák hivatali partnerével folytatott megbeszélés után a bécsi Hofburgban 2021. június 10-én. Ezen a napon kórházba szállították Prágában a cseh államfõt, ennek konkrét okát azonban sem az elnöki hivatal, sem a kórház nem közölte. A 76 éves politikust, akinek második elnöki mandátuma 2023. márciusában jár le, az utóbbi idõben már több ízben is kezelték a katonai kórház orvosai. MTI/AP/Lisa Leutner
not image

Takács Petra

2021. október 14. - 20:07

Milos Zeman köztársasági elnök 2015-ben valótlan dolgot állított, de tévedését soha nem volt hajlandó beismerni.

A cseh államnak nyilvánosan bocsánatot kell kérnie azért, mert Milos Zeman köztársasági elnök egyik beszédében korábban valótlanságokat állított Ferdinand Peroutka neves újságíróról, amivel megsértette annak jó hírnevét. A hat éve húzódó, rendkívüli közérdeklődéssel kísért perben a cseh Legfelsőbb Bíróság a napokban hozta meg a végső ítéletet, amely csütörtökön jelent meg a testület honlapján.

Az államfő nevében a hatályos szabályok szerint hivatalosan a pénzügyminisztériumnak kell majd bocsánatot kérnie Terezie Kaslovától, Ferdinand Peroutka unokájától, aki 2015-ben feljelentette Milos Zemant nagyapjáról mondott szavaiért.

“Örülök a döntésnek, de szívesebben vettem volna, ha közvetlenül az elnöknek kellene elnézést kérnie” – kommentálta Kaslová a bírósági határozatot a közszolgálati cseh rádióban.

“A bírósági döntés annak bizonyítéka, hogy a köztársasági elnök sem rágalmazhat meg senkit következmények nélkül” – jelentette ki. Szerinte ez a most zárult per nem a Kaslová-Zeman-vitáról szólt. “Fontos üzenet nemcsak számomra, hanem minden állampolgár számára, hogy még a legmagasabban állók és a leghatalmasabbak sem bújhatnak tisztségük mögé, és állíthatnak valótlanságokat” – szögezte le Terezie Kaslová. A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy tiszteletben tartja és elfogadja a bírósági döntést.

Milos Zeman 2015 januárjában az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából a prágai Hradzsinban tartott konferencián elhangzott beszédében azt állította, hogy a 2. világháború idején neves cseh közéleti személyiségek is behódoltak a náciknak.

“Ferdinand Peroutka, az egyik legnagyobb cseh újságíró a színvonalas Prítomnost folyóiratban “Hitler egy gentleman” címmel cikket jelentetett meg. Ez az újságíró a müncheni egyezmény aláírása (1938) után azt írta: Ha nem énekelhetünk az angyalokkal, vonítanunk kell a farkasokkal” – mondta beszédében Zeman.

Történészek akkor azonnal cáfolták az államfő kijelentéseit, mert szerintük a közismerten náci- és kommunistaellenes Peroutka ilyen cikket sohasem írt. A Prítomnost régi számainak ellenőrzése során sem találta meg senki a Zeman által említett írást. Miután az államfő soha nem volt hajlandó beismerni tévedését, Terezie Kaslová, Peroutka unokája beperelte Zemant a bíróságon. A hat évig húzódó perben idén májusban a prágai városi bíróság Kaslovának adott igazat, és bocsánatkérésre kötelezte az államfőt. A legfelsőbb bíróság ezt a döntést most megerősítette, s ezzel a per véglegesen lezárult.

Ferdinand Peroutka (1895-1978) a két világháború közötti cseh polgári újságírás egyik legismertebb személyisége volt. Erősen kommunistaellenes is volt, ezért a 2. világháború után 1949-ben Nyugatra emigrált, és az az Egyesült Államokban halt meg.

(MTI)