Putyini zsarolás: ha nem oldják fel a szankciókat, az ukrán gabona sem megy sehova

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Államtanács ülésén a moszkvai Kremlben 2022. május 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
not image

Nagy Noel

2022. május 26. - 06:15

Vlagyimir Putyin gyakorlatilag megzsarolta a világot azzal, hogy nem engedi át az ukrán gabonaszállítmányokat, amelyek több ország számára is létfontosságúak.

Oroszország ugyanis közölte, hogy csak abban az esetben engedi ki a Fekete-tengeren található kikötőkből az ukrán élelmiszer-szállítmányokat, amennyiben a nyugati országok feloldják a szankciókat – írja a Newsweek.

Andrej Rudenko, Oroszország külügyminiszter-helyettese közölte, Moszkva nyitott lenne arra, hogy biztonságos folyosókat teremtsenek az élelmiszerexportoknak, azonban ehhez „átfogó megközelítés szükséges”.

Rudenko közölte, hogy Ukrajnának először ki kell takarítania az összes kikötőjét a roncshajóktól, majd biztosítania kell, hogy az orosz hajók is hozzáférnek ezekhez az európai kikötőkhöz. Ezzel Rudenko gyakorlatilag azt kérte, hogy adják át teljesen az orosz hajóknak ezeket a kikötőket.

Rudenko véleménye nagyban tükrözte Oroszország korábbi elnökének, Dmitrij Medvegyevnek a megszólalását, aki azt találta mondani, hogy „ne nézzék őket idiótának”, ne követeljenek úgy élelmiszer-szállítmányokat, hogy közben meg „őrült” szankciókat vetnek ki rájuk.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ilyenkor fontos megnézni, hogy az orosz állami televízióban arról beszéltek, hogy Oroszország csak a baráti országoknak szállítana élelmiszert, azoknak nem, akik csatlakoztak az ellenük fellépő országok által kivetett szankciókhoz.

A jelenlegi helyzet azonban nagy aggodalmat okoz, Ukrajna ugyanis a világ egyik legnagyobb kukorica- és napraforgó étolajexportőre, valamint a globális gabona és árpa harmadát is ők szolgáltatják Oroszországgal együtt. Jelenleg is 20 millió tonna gabona dekkol a Fekete-tenger kikötőiben, amit az oroszok egyszerűen nem hajlandók átengedni.