Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Putyin mindig békés eszközökhöz akart nyúlni, de volt egy határ

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) Alekszej Gyuminnak, a Tulai terület kormányzójának (b) és Alekszej Viszloguzov vezérigazgatónak a társaságában meglátogatja a tulai Scseglovszkij Val fegyvergyárat 2022. december 23-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelművé tette, az ukrajnai helyzetet is békés eszközökkel akarta megoldani, de az ellenség átlépett egy határt.

A Nyugat meg akarja osztani a történelmi Oroszországot – jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az orosz közszolgálati televízióban sugárzott interjúban Putyin kijelentette: “Minden a geopolitikai ellenfeleink politikáján alapul, akik meg akarják osztani Oroszországot, a történelmi Oroszországot”.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

“Oszd meg, és uralkodj. Mindig erre törekedtek, most is ezt próbálják tenni, de a mi célunk más: az orosz nép egyesítése” – jelentette ki Putyin. Putyin szerint “jó irányba halad” az orosz hadsereg. “Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük” – mondta egy nappal azután, hogy 11. hónapjába lépett az ukrajnai orosz invázió.

Az orosz elnök ismételten bírálta Kijevet és nyugati szövetségeseit, akik “elutasítják a tárgyalásokat”. Ő viszont – mint mondta – “kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében”.

“Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján” – tette hozzá. Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő szállításával – amelyről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatásán született megállapodás – kapcsolatos kérdésre válaszolva az orosz elnök kijelentette, hogy “száz százalékban” bizonyos abban, hogy az orosz erők megsemmisítik az ukrán hadsereg által amerikai szövetségesétől hónapok óta kért fegyverzetet.

“Moszkva és Minszk, a két közeli szövetséges kapcsolataitól senkinek sem kell tartania, nem valaki ellen irányulnak, hanem a közös érdekeket szolgálják” – mondta vasárnap szintén az orosz állami televízióban vasárnap Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője arra reagálva, hogy Berlinben aggodalmuknak adtak hangok Putyin elnök december 19-i minszki látogatása kapcsán. Putyin a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy “az orosz-fehérorosz gazdasági, kulturális, humanitárius, biztonsági és védelmi kapcsolatokat vitatták meg”.

(MTI)