Putyin szerint Navalnij is azt akarta, hogy letartóztassák

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
not image

Borbély Fanni

2021. június 16. - 19:40

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Alekszej Navalnij Kreml-kritikus “azt akarta, hogy letartóztassák”, és annak tudatában tért vissza Oroszországba, hogy többször is megszegte az orosz törvényeket.

Putyint a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott első találkozóját követő sajtótájékoztatón kérdezték Navalnijról, amelyet kezdetben “konstruktívnak” nevezett. A sajtótájékoztató előrehaladtával azonban Putyint egyre jobban felbosszantották az ukrajnai konfliktusra és az év elején letartóztatott és bebörtönzött Navalnijra vonatkozó kérdések.

Egészen konkrétan nem volt hajlandó megnevezni Navalnijt, akinek letartóztatása Washington és az EU elítélését is kiváltotta, de azt mondta:

“Ez a személy nagyon jól tudta, hogy megsértette az Oroszországban létező törvényt. Ő egy olyan személy, aki visszaeső bűnöző. Szándékosan megsértette ezt a törvényt. Figyelmen kívül hagyta a törvény követelményét. Tudta, hogy körözik. Ennek ellenére visszatért Oroszországba. Azt akarta, hogy letartóztassák.”

Ezután tirádába kezdett az Egyesült Államok ellen, ismét felhozva az amerikai civilek rendőrök általi lelövését, majd a “titkos CIA-börtönökről” szóló vádakat, amelyekben világszerte foglyokat kínoztak. Putyin megemlítette George Floyd meggyilkolását és a Black Lives Matter mozgalmat is, mondván, hogy az Egyesült Államokban “pogromok” zajlottak.

Aztán rátért a Donald Trump elnök 2020 novemberi, Biden elleni választási vereségét követő Capitoliumi zavargásokra is, amikor Trump-párti tüntetők megrohamozták az amerikai Capitolium épületét.

“Láttunk fosztogatásokat és zavargásokat. Együtt érzünk az amerikaiakkal, és mindent megteszünk, hogy ez Oroszországban ne történhessen meg”

– mondta.

Megkérdezték Biden megjegyzéséről, miszerint egyszer belenézett Putyin szemébe, és “nem látott benne lelket”, és azt mondta, hogy szerinte a megbeszéléseik során mindketten “ugyanazon a nyelven beszéltek”. Putyin szerint a Bidennel folytatott megbeszélések konstruktívak voltak, és “nem volt közöttük ellenségeskedés”.

Konstruktív szellemben zajlott” – mondta újságíróknak –, “de mindkét fél kifejezte azt a szándékát, hogy megértsék egymást, és közös pontokat keressenek”.

Az Egyesült Államokat ért orosz kibertámadásokról kérdezve Putyin elmondta, hogy Oroszországot 2020-ban 45, 2021-ben pedig további 35 ilyen támadás érte. Elmondta, hogy globálisan a legtöbb kibertámadás az Egyesült Államokból érkezik, amelyet Kanada és az Egyesült Királyság követ. “A kiberbiztonság rendkívül fontos az USA és Oroszország számára” – közölte Putyin.

Az Euronews azt írja, Ukrajnával kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy Moszkva támogatja és betartja a minszki megállapodásokat.