Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Megszakadnak az orosz-amerikai kapcsolatok, ha Putyint személyesen szankcionálják

Fotó: EPA/Szputnyik/Kreml Pool/Egor Aleev
not image

Nagy Noel

2022. január 15. - 16:43

Érdekes javaslat merült fel az amerikai szenátorok részéről, miszerint súlyos szankciókkal sújtanák az orosz tisztviselőket, köztük Vlagyimir Putyin elnököt.

A Kreml azonban kijelentette, hogy amennyiben az Egyesült Államok személyesen Vlagyimir Putyin ellen vet ki szankciókat, akkor az egyenlő lesz azzal, hogy Washington teljesen megszakítja a kapcsolatokat Moszkvával – idézte az RT.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője elmondta az amerikai szenátorok ötlete kapcsán, hogy egyelőre még azért nem terveznek viszontválaszt, mert abban reménykednek, hogy az USA-ban is „beköszönt a józanész”:

„Amennyiben Vlagyimir Putyin elnök ellen személyesen vetnek ki szankciókat, az egyenlő lesz azzal, mintha Washington hivatalosan is megszakítaná Moszkvával a kapcsolatokat”

A szankciók ötletét azzal kapcsolatban dobták be a szenátorok, hogy Oroszország egyre komolyabb haderőket csoportosít át Ukrajna határához. Sokan attól tartanak, hogy Moszkva inváziót indít, a Kreml viszont folyamatosan tagadta ezt.

A szenátusi javaslat értelmében egyébként további 500 millió dolláros katonai segítséget nyújtanának Ukrajna számára, valamint az orosz kormány vezető tisztviselőit, köztük Mihail Miszusztyin miniszterelnököt is szankciókkal sújtanák.

„Nem szükséges Putyinnak az egész gazdaságát összedöntenie és feláldoznia a saját emberei életét annak érdekében, hogy újraírja Európa térképét” – fogalmazott az egyik szenátor, egyértelmű utalást téve arra, hogy nagy hiba lenne egy háború.

Ezen a héten három tárgyalás is lezajlott Oroszország és a nyugati országok között Ukrajna ügyében, azonban egyik sem vezetett eredményre. Moszkva nem engedte a NATO-val szembeni követeléseiből, a Nyugat pedig nem enged az ellenállásból.

Oroszország ugyanis azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát és Grúziát a tagjai közé, valamint vonja ki a csapatait a volt szovjet tagköztársaságokból. Ezt a NATO és az USA is kategorikusan visszautasította.