Putyin rémálmai folytatódnak: Oroszország egyelőre a Donyec-medencét sem tudja bevenni

Az orosz csapatok által hátrahagyott, fel nem robbant eszköz hatástalanítására készül egy védõöltözetet viselõ tûzszerész a Donyeck város közelében fekvõ Makszimiljanivkában2022. május 10-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Nagy Noel

2022. május 20. - 09:06

Lassan három hónapja zajlik az Ukrajna elleni invázió, de a dél-ukrajnai Herszon megye bevételét leszámítva nem igazán tud túl sok mindent felmutatni az orosz hadsereg.

Mindeközben viszont az ukrán hadsereg kitart és még limitált mértékig ellentámadásokat is indítanak Keleten, amelynek köszönhetően egyre frusztráltabbá válnak az orosz katonák, mivel a donbasszi offenzívájuk sem jár sikerrel.

Mariupol ostroma ugyanakkor hivatalosan szerdán véget ért, amikor az Azovsztal védői letették a fegyvert az orosz csapatok előtt. Ez körülbelül ezer ukrán katonát jelent az orosz védelmi minisztérium állítása szerint, köztük többen sebesültek.

Az ukrán kormány engedélyezte a kapitulációt és most azon dolgoznak, hogy hadifogoly-csere keretében visszahozzák az Azovsztal védőit. Az orosz, valamint oroszbarát szakadár politikusok nyilatkozatai alapján azonban erre meglehetősen alacsony az esély – írja a 19FortyFive.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz törvényhozás alsóházának házelnöke például azért lobbizott, hogy az orosz törvények tiltsák meg azon hadifoglyok szabadon bocsátását, illetve cserébe való bevonását, akit nyilvánosan is nácizmussal vádolnak meg.

Mivel az oroszok régóta beszélnek arról, hogy Mariupolt tisztán nácik, valamint az Azov-zászlóalj katonái védték, ezért elképzelhető, hogy úgy döntenek, nem fogják kiadni a mariupoli városvédőket, hanem börtönbe csukják őket, esetleg ki is végzik.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az orosz hadsereg továbbra is súlyos vereségeket szenved, azonban nem tudni pontosan, hogy ez szám szerint mennyi. Az ukránok állítása szerint 29 ezer katonát vesztettek az oroszok, a valóságban ez minden bizonnyal kevesebb, de mindenképpen kirívóan magas a veszteségük.

Az ukránok állítása szerint az invázió kezdete óta 202 darab vadász- és szállítógépet, 167 darab támadó helikoptert, 1251 tankot, 586 nehéztüzérségi eszközt, 3043 páncélozott szállítójárművet, 199 rakéta-sorozatvetőt, 13 hajót, 2137 üzemanyagszállító-kamiont, 91 légvédelmi eszközt, 441 drónt és 43 különleges felszerelést pusztítottak el.

Ahogyan a 19FortyFive elemzője is megjegyzi, nehéz megerősíteni, hogy ezek pontos számok-e, ugyanis az ukránoknak nyilvánvaló érdekében áll, hogy felnagyítsák a számokat. A nyugati titkosszolgálatok beszámolói azonban inkább megerősítik csak az ukrán állításokat, ugyanis helyszíni felmérések is több száz elpusztult orosz tankot és egyéb járművet, felszerelést mutattak.

A lap megjegyzi azt is, hogy amennyiben a precedens nélküli mértékű biztonsági és gazdasági támogatást nem kapta volna meg Ukrajna a nyugati államoktól, akkor feltehetően már elestek volna Oroszország előtt. Az ukrán csodában persze rendkívül fontos az ukránok elhatározottsága és kitartása, de nem szabad eltagadni a tényt, hogy a nyugati fegyverek rengeteget segítenek.

Oroszország tehát továbbra is küszködik Donbasszban és bár technikailag Mariupolt bevették, igazán sokra nem mennek vele, tekintettel arra, hogy szó szerint porig rombolták a várost. Különböző beszámolók szerint több ezer civilt is lemészárolhattak, valamint ennél is többet deportálhattak, így Mariupol gyakorlatilag egy senki földje lett.

Természetesen, amikor arról beszélünk, hogy küszködnek Donbasszban, az azt jelenti, hogy ahhoz képest, amire számítani lehetett. Vannak kisebb-nagyobb sikereik, különösen Luhanszk megyében, de elsősorban továbbra is arra hagyatkoznak, hogy rakétákkal, valamint közép- és nagy hatótávú nehéztüzérségi fegyverekkel lövik az ukrán állásokat.