Beindulhatott a dominó: Putyin egyre dühösebb, az egyik legfőbb parancsnokát is kirúgta

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Makszim Sipenkov
not image

Takács Petra

2022. május 14. - 06:50

A legfrissebb jelentések szerint Vlagyimir Putyin olyannyira nem nézi jó szemmel az ukrajnai invázió haladását, hogy egy újabb orosz tábornokot távolított el a helyéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az invázió kezdete óta számos változtatást hajtott végre a vezetésben, miután az ukrajnai invázió messze nem úgy halad, mint azt tervezték, legalábbis a pletykák szerint, mert a Kreml rendre azt erősíti meg, hogy minden úgy történik, ahogyan azt akarták.

Ezzel szemben hírszerzési információk szerint alig pár naposra tervezték az inváziót, ami lassan már három hónapja tart, és senki sem tudja, hogy annak mikor lehet vége. Mivel az orosz erők keleten és délen is küszködnek, miközben a Nyugat tonnaszámra küldi a fegyvereket Ukrajnának, egy lehetetlen helyzet alakulhat ki.

A New York Post Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadójára hivatkozván azt írja, hogy Putyin az egyik legfőbb parancsnokát is eltávolította a helyről, miután nem éppen úgy történnek az események Ukrajnában, mint azt szeretné.

Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó azt mondta, információik vannak arról, hogy már Valerij Geraszimov, az orosz vezérkari főnök sincs a helyén. A Kreml semmilyen információt nem adott ki erről, bár ez más esetekben sem volt másképp, mint amikor például orosz tábornokokat öltek meg az ukránok a fronton.

Az azonban beszédes lehet, hogy Geraszimov, akt eddig rendre Putyin oldalán lehetett látni, nem jelent meg a kameraképeken a nagy moszkvai felvonuláson a Győzelem Napján. Vlagyiszlav Ershov altábornagyot, Szergej Kisel altábornagyot és Arkagyij Marzoev vezérőrnagyot szintén leváltották, már ők sem dolgozhatnak a helyükön.

További pletykák szerint a kialakult helyzet miatt továbbra is valós lehet annak az esélye, hogy egy belső puccsot hajtanak végre az állítólag halálos beteg Putyin ellen, akinek ezt követően más vagy mások veszik át a helyét, ami akár a háború végét is jelenthetné. Kijrlo Budanov vezérőrnagy szerint a háborúnak az év végére lehet vége, a harci cselekmények nagy része csak hónapok múlva érhet véget, de sok függ attól is, hogy Putyin marad a helyén vagy sem. A fordulópontot pedig augusztus hónapra jósolta a Sky News-nak adott interjújában.