Putyin lehetőségei „veszedelmektől terhesek” a győzelem napi felvonulás előestéjén

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
not image

Koós Alexandra

2022. május 8. - 09:43

Tisztviselők szerint a legdrámaibb opciók között lehet az eszkaláció hivatalos hadüzenettel, általános mozgósítással, vagy a deeszkaláció a győzelem kihirdetésével.

Nem sokkal a május 9-i győzelem napi ünnepség előtt Oroszország nagyon távol áll attól, hogy hatalmas győzelmet arasson az ukrajnai háborúban, emellett a jövőre nézve minden választási lehetősége „veszedelmektől terhes”.

Miután kudarcot vallottak a Kijev elfoglalására tett kísérletekben, Oroszország jelenlegi stratégiája az, hogy megpróbálnak több területet is az ellenőrzésük alá vonni Ukrajna keleti részén, miközben a hadsereg egyre jobban kimerül, a szankciók pedig még tovább fokozódnak.

Jeffrey Edmonds, az amerikai nemzetbiztonsági tanács egykori oroszügyekkel foglalkozó igazgatója szerint, ha figyelembe vesszük azt az erőt, amellyel jelenleg rendelkeznek, „a mostani nyomásgyakorlás az egyetlen lehetőség, amely megmaradt nekik”.

Úgy véli, a hadseregek képtelenek gyorsan felépülni egy ilyen pusztító veszteségből, emellett az ukránok rendkívül hatékonyak a kapott támogatással, tehát nagyon is úgy néz ki, hogy az oroszok az elkövetkező hetekben nem lesznek képesek elérni a céljaikat.

Hozzátette, az viszont tény, hogy „az elkövetkező hetekben fog kiderülni, hogy hová vezet ez az egész”, amellyel arra utalt, hogy számos tisztviselő szerint az orosz elnök arra használhatja fel a május 9-i ünnepnapot, hogy „újracsomagolja” az ukrajnai háborút.

A The Guardian cikkéből kiderül, a győzelem mellett mindez azt a célt szolgálná, hogy Putyin a maga oldalálra állítsa az orosz népet, így ez alapján a legdrámaibb opciók között lehet az eszkaláció hivatalos hadüzenettel, általános mozgósítással, vagy a deeszkaláció a győzelem kihirdetésével.