Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Putyin: Oroszország jó úton halad afelé, hogy idén rekordmennyiségű gabonát takarítson be

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 27. - 19:58

Az orosz elnök kedden kijelentette, Oroszország jó úton halad afelé, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 150 millió tonna gabonát takarítson be, noha egy másik meglepő kijelentést is tett, épp a mezőgazdaság kapcsán.

A Reuters beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, egy tisztviselőkkel tartott találkozón jelentette ki, hogy a részleges mozgósítás keretében behívott katonák között jelentős számú orosz gazda is van.

Ez annyira nem meglepő, hiszen Oroszország egyike a világ legnagyobb gabonaexportőreinek, ám az ősz az egyik legtevékenyebb időszak a gazdák számára, amikor elvetik a búzát a következő évi terméshez, továbbá betakarítják a szóját és a napraforgómagot.

Putyin a helyi televízióban is közvetített találkozón úgy fogalmazott, szeretne a regionális vezetőkhöz és a mezőgazdasági vállalkozások vezetőihez is szólni a részleges mozgósítás kapcsán, mivel ez őket is érinti: közlése szerint a mozgósítás keretében a mezőgazdasági dolgozókat és gazdákat is behívják, ennek kapcsán pedig kijelentette, “az ő családjaikat is támogatni kell”, majd felszólított, hogy “e kérdésre önök is fordítsanak különös figyelmet”.

Miután a múlt hét folyamán Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, hirtelen megváltozott a hangulat a lakosság körében, s bár sokan voltak és vannak, akik hazafias hangulatban maradva szívesen bevonulnak, több tüntetés is szerveződött a mozgósítás ellen, továbbá kilométeres kocsisorok alakultak ki a határon; de egy incidens is történt, melyben egy férfi tüzet nyitott egy toborzó iroda vezetőjére, amiért legjobb barátja is megkapta a behívót.

A részleges mozgósítás keretében a hivatalos közlés szerint 300 ezer tartalékost is behívhatnak, akiket Ukrajnába küldenek harcolni. Putyin a találkozón azt is kijelentette, hogy Oroszország jó úton halad afelé, hogy 2022-ben rekordmennyiségű, akár 150 millió tonna gabonát takarítsanak be, ebből pedig becsléseik szerint mintegy 100 millió tonna búzát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.