Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

„A fél orosz kormány készen áll arra, hogy bármelyik pillanatban elárulja Putyint”

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov
not image

Nagy Noel

2022. július 27. - 19:12

Mindig is úgy tűnt, hogy Vlagyimir Putyin okosan megválogatta a belső körét, egy orosz politikai elemző szerint azonban bennük sem bízhat.

Szergej Makov moszkvai politikai elemző amellett érvelt, hogy a potenciális „árulók” jelenléte Putyin belső körében a gyengeség jele és megakadályozza abban a Kremlt, hogy tegye a dolgát – fogalmazott a tatárföldi Business Gazeta hírportálnak adott interjújában.

„A kormányunk legalább fele készen áll arra, hogy bármelyik pillanatban elárulja Putyint és az amerikaiak oldalára rohanjon”

Makov, aki politológus és egyébként Vlagyimir Putyin egyik korábbi politikai tanácsadója volt, véleménye szerint a „hamis lojalistákat és a radikális nyugatpártiakat” ki kell űzni az orosz elitből, amire Putyin rezsimének készen kell állnia.

„Nem szükséges a teljes elitet lecserélni. Vlagyimir Putyin ezt már egyszer briliánsan véghez vitte. Hogyan? Van néhány alapelve egy jól működő elitnek, vannak, akik ennek keményen alávetik magukat és vannak, akik nem annyira. A radikálisok maximum öt százalékot tesznek ki”

Makov példának azt hozta fel, hogy a 2000-es évek elején a radikális, ám már akkor is elavult szlogen az volt, hogy minden hatalmat az oligarcháknak kell adni – ez a gondolat azonban el lett távolítva az elitből.

A politikai elemző szerint most a legradikálisabb véleménynek az számít, hogy minden hatalmat az államnak kell adni, de ez is csak 5 százalékot tesz ki az elitben. Makov szerint azonban főként azokat kell kizárni az elitből, akik úgy vélik, Oroszországot úgy kell integrálni a Nyugathoz, hogy alávetett szerepük lesz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.