Putyin szerint az orosz haditengerészet szükség esetén “elháríthatatlan csapást” is képes mérni az ellenfélre

Vlagyimir Putyin orosz elnök a MAKS 2021 moszkvai nemzetközi repüléstechnikai és ûrhajózási kiállításon a Moszkva melletti Zsukovszkij katonai repülõterén 2021. július 20-án. MTI/EPA/Elnöki sajtószolgálat/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
not image

Borbély Fanni

2021. július 26. - 14:19

Az orosz haditengerészet képes felderíteni bármilyen ellenséget, és szükség esetén “elháríthatatlan csapást” mérni rájuk – jelentette ki Vlagyimir Putyin vasárnap, hetekkel azután, hogy egy brit hadihajó a Krím félsziget mellett elhaladva feldühítette Moszkvát.

“Képesek vagyunk bármilyen víz alatti, víz feletti, légi ellenséget felderíteni, és szükség esetén elháríthatatlan csapást mérni rá”

– mondta Putyin a szentpétervári haditengerészet napi parádén felszólalva.

Putyin szavai egy júniusi fekete-tengeri incidenst követnek, amikor Oroszország közölte, hogy figyelmeztető lövéseket adott le és bombákat dobott egy brit hadihajó útjába, hogy elűzze azt a krími vizekről.

Az Egyesült Királyság visszautasította Oroszország beszámolóját az incidensről, mondván, úgy véli, hogy a lövések egy előre bejelentett orosz “tüzérségi gyakorlat” részei voltak, és hogy végül nem dobtak le bombákat.

Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krímet, de az Egyesült Királyság és a világ nagy része a Fekete-tengeri félszigetet nem Oroszország, hanem Ukrajna részeként ismeri el.

Putyin a múlt hónapban azt mondta, hogy Oroszország a harmadik világháború kirobbantása nélkül is elsüllyeszthette volna a HMS Defender brit hadihajót, amelyet azzal vádolt, hogy illegálisan behatolt a felségvizeire, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok szerepet játszott a “provokációban” írja a Reuters.