Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Putyin oltakozott, majd edzett egy jót

Novo-Ogarjovo, 2022. december 14. Vlagyimir Putyin orosz államfõ videókonferencia keretében vesz részt a kabinet ülésén a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. december 14-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Az orosz elnök szerdai online kormányülésén árulta el, hogy beadatta magának az influenza elleni védőoltást.

Putyin azt mondta, hogy kedden oltatta be magát, reggel a szokásos módon edzett, és rendben érzi magát. Azt hangoztatta, hogy Oroszországban hetente 30-35 százalékkal emelkedik az influenzás és az egyéb akut légúti vírusfertőzések száma, ezért folytatni kell a védőoltásokat.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Anna Popova, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője “feszültnek” nevezte a járványhelyzetet, amely szerinte nagy terhet ró az egészségügyi rendszerre. Ennek fő okát a 2009-ben világjárványt okozó sertésinfluenza-vírus visszatérésében nevezte meg. A vírust októberben azonosították újra Oroszországban. Azóta kiderült, hogy a kórokozó továbbra is reagál a gyógyszerekre, az ellene beadott orosz vakcinák változatlanul hatnak, ezért a helyzet kordában tartható.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint a megbetegedettek 40 százaléka gyermek. Popova hozzátette, hogy az oktatást közel 600 iskolában és 12 662 osztályban már felfüggesztették.

Murasko szerint a Covid-19-helyzet a betegség gyakoriságának növekedése ellenére “kellően stabil”, az országban jelenleg közel 20 ezer kórházi ágy áll készenlétben a fertőzöttek számára, ami “egy nagyságrenddel kevesebb”, mint az év elején.

A Roszpotrebnadzor főnöke szerint noha a koronavírus-fertőzés előfordulása most ötöde az egy évvel ezelőttinek, még mindig óvatosságra van szükség. A tesztelés szintje jelenleg napi 250-300 ezer, ami elegendő az összes eset egyértelmű azonosításához. Azt mondta, hogy a tesztelési lefedettség tekintetében Oroszország továbbra is az első tíz között van a világon.

Popova azt javasolta, hogy minden olyan beteget, akinél akut légúti vírusfertőzés tüneteit észlelik, vizsgálják meg influenzára is, ahogyan a Covid-19 esetében is tették, mert így csökkenthető a kockázat. Elmondta, hogy az oroszok csaknem 52 százalékát, azaz 75,1 millió embert oltottak be influenza ellen a szeptemberben kezdődött tömeges oltási kampány keretében, a betegek között az oltottak aránya kevesebb mint 1 százalék.

MTI