Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Putyin: nem sietünk sehova Ukrajnában

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 16. - 19:48

Manapság kissé ellentétes nyilatkozatokat tesz az orosz elnök: korábban arról szóltak a hírek, hogy szeptember közepére már be akarja fejezni a háborút Ukrajnában, pénteken azonban kijelentette, “nem sietnek sehova” Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) csúcstalálkozójának záróeseményén jelentette ki, hogy Oroszország “nem siet sehova Ukrajnában”, azt állítva, hogy az oroszok “fokozatosan átveszik az ellenőrzést az ukrán területek felett”.

A csúcstalálkozón Putyin több furcsa megjegyzést is tett, többek között amikor arról beszélt, hogy a “Nyugat szét akarja szakítani Oroszországot”, majd közölte, hogy “ennek megakadályozása érdekében küldte február végén az orosz fegyveres erőket Ukrajnába” – mindez kissé meglepő, miután a háború kezdete óta azt hangoztatja az orosz elnök, hogy valójában az orosz ajkú kisebbség védelme érdekében rohanta le Ukrajnát.

A csúcstalálkozót követően újságíróknak nyilatkozva pedig közölte, hogy Ukrajna keleti ipari központja, Donbasz teljes területének “felszabadítása” továbbra is Oroszország fő célja, és “nincs szükség e katonai terv felülvizsgálatára”.

Hozzátette, hogy “nem sietünk” a kitűzött célok elérésével, azt állítva, hogy Oroszország “csak önkéntes katonákat von be a műveletbe”. A nagyszabású ukrán ellentámadásról Putyin szűkszavúan annyit mondott, “majd meglátjuk, hogyan alakul és hogyan végződik”.