Putyin élesen kritizálta a NATO-t, szerinte köptek az érdekeikre

MTI/EPA pool/Anatolij Malcev
not image

Kulcsár Péter

2021. június 10. - 10:16

Az ukrán nemzetiségi törvény és az ország esetleges NATO-tagsága volt a témája Vlagyimir Putyin legutóbbi interjújának.

A Rosszija 1 állami televíziócsatornának adott nyilatkozatában Oroszország államfője kiemelte, ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, akkor Dnyepropetrovszkból vagy Harkovból nagyjából tíz percen belül lehetne elérni rakétákkal Moszkvát.

Putyin úgy gondolja, a jelenlegi helyzet hasonló a kubai rakétaválsághoz, amikor a Szovjetunió által a sizgetországba szánt atomtöltetekkel negyed óra alatt elérhették volna az Egyesült Államok fővárosát.

Az elnök jelezte, geopolitikai szempontokból elfogadhatatlan lenne Oroszországnak Ukrajna NATO-tagsága:

“Ez vörös vonal volt nekik, vagy nem? Valakinek ezen el kellene gondolkodnia. Elgondolkodni azon, hogyan kellene reagálnunk arra, amiről itt lényegében szó van. Nem akarok durva kifejezéseket használni, de a NATO-nál köptek az érdekeinkre, és kész.”

Az államfő megemlítette az őshonos népekről szóló, májusban benyújtott törvényjavaslatot is, amelyben nem találhatóak meg az orosz nemzetiségűek – olvasható a Ria Novosztyi hírügynökség tudósításában.

A rendelet az oroszokon kívül a magyarokat, a románokat és a lengyeleket is érinti, bár nem róluk szól, hanem az olyan népekről, akiknek nincs Ukrajnán kívül máshol saját államuk, vagyis a krími tatárokról, a krimcsakokról vagy a karaimokról.

Vlagyimir Putyin ennek ellenére elmondta, az oroszok mellőzése a törvényből azzal járna, hogy másodrangú állampolgárokként tekintenének rájuk, ami szerinte a náci Németországhoz hasonló etnikai problémákat és diszkriminációt vetne fel.