Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Putyin: lehetetlen elzárni Oroszországot a világ többi részétől

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev
not image

Borbély Fanni

2022. július 18. - 19:20

Az orosz elnöknek meggyőződése, hogy a szankciókkal sem lehet elzárni Oroszországot a világ többi részétől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kijelentette, hogy szerinte a nyugati szankciók nem elegendőek arra, hogy “visszaforgassák az idő kerekét Oroszországban”. Az orosz elnök valószínűleg azon kijelentésekre utalt, melyek szerint a nyugati szankciók negatív hatásai idővel begyűrűznek, s akár évtizedekkel visszavethetik az orosz gazdaságot a fejlődésben.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Putyin hétfői, a kormánytagokhoz intézett beszédében sérelmezte, hogy amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, “szankciók sorozatával sújtják”, melyek célja, hogy elszigeteljék a világgazdaságtól, e szankciók pedig megfosztották attól az országot, hogy hozzáférjen olyan termékekhez, mint a félvezetők, a repülőgép-alkatrészek, vagy a kereskedelmi elektronikai cikkek.

Az orosz elnök ezt követően pedig azt sérelmezte, hogy a Nyugat által bevezetett szankciók miatt Oroszország nem tud beszerezni “külföldi hi-tech termékeket”, mondván, “szándékosan teszik ezt Oroszország ellen”. Putyin nem tévedett, korábban ugyanis Ursula von der Leyen úgy fogalmazott:

“Azt látjuk, hogy a szankciók egyre keményebbek, és egyre jobban felőrölik az orosz gazdaságot. Ha megnézzük a különböző ágazatokat, látni lehet, hogy lassan, de biztosan romlanak”.

Beszédét pedig azzal a beismeréssel zárta az orosz elnök, hogy “nyilvánvaló, hogy ez egy hatalmas kihívás Oroszország számára”, de “nem fogják feladni”, és ahogy “egyes jóakaróik jósolják”, nem fognak évtizedekkel korábbi szintekre visszatérni – írja a Guardian.

Habár Putyinnak meggyőződése, hogy a nyugati szankciók nincsenek negatív hatással az orosz gazdaságra, május közepén arról beszélt az orosz közlekedésügyi miniszter, Vitalij Szaveljev, hogy a nyugati szankciók „szó szerint elpusztítottak minden logisztikát” Oroszországban, szintén májusban pedig kiderült, hogy a Gazprom 4 hónap alatt csaknem 2,5 százalékkal, 175,4 milliárd köbméterre mérsékelte gázkitermelését az előző év azonos időszakához képest, átlagos napi exportja pedig csak áprilisban 21,6 százalékkal csökkent márciushoz viszonyítva.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.