Putyin közvetlenül Kínát is megkeresi a NATO-találkozókkal kapcsolatban

Fotó: EPA/Szputnyik/Kreml Pool/Mikhail Metzel
not image

Nagy Noel

2022. január 19. - 11:12

Oroszország és a nyugati hatalmak diplomáciai konfliktusában Kína meglepően csendes szerepet vállalt eddig.

Dimitrij Peskov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin februárban közvetlenül felkeresi Hszi Csin-Ping kínai elnököt, hogy beszámoljon a NATO-val való tárgyalások eredményéről – írja a Reuters.

Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy meddig fognak tartani a tárgyalások, ugyanis Szergej Lavrov külügyminiszter jelezte, hogy csak akkor folytatják az egyeztetést, ha a nyugati országok válaszolnak az orosz követelésekre.

Vlagyimir Putyin részt fog venni a Pekingi Téli Olimpia nyitóünnepségén is, amelyre vonatkozóan több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok is diplomáciai bojkottot hirdetett a kínai emberi jogi jogsértések miatt.

Kína és Oroszország kapcsolata az elmúlt évek során szorosabbá vált, elsősorban az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján. Mindkét nagyhatalom komoly nyomást kap a Nyugattól, elsősorban emberi jogi kérdésekben.

Moszkva az elmúlt hetek során elsősorban az ukrán határra való katonai felsorakozás miatt vált a kritikák középpontjává, Kína kapcsán pedig egyre inkább felszínre jön az ujgurokkal szemben tanúsított jogsértő magatartás, amely sokak szerint a népirtást is kimeríti.