Putyin a II. világháború évfordulójára emlékezik június 22-én

Fotó: A Szovjetunió ellen a II. világháborúban a náci Németország által indított támadás, a Barbarossa hadművelet kezdetének 81. évfordulójáról emlékeznek meg az ismeretlen katona moszkvai sírjánál 2022. június 21-én. A háború 1941. június 21-én indult meg a Szovjetunió ellen. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Koós Alexandra

2022. június 22. - 22:26

Oroszországban ezt a napot „az emlékezés és a gyász napjaként” tartják számon, amely az orosz történelem egyik legtragikusabb dátuma.

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin szerdán megemlékezést tart 1941. június 22-ről, arról a napról, amikor a náci Németország élén Adolf Hitler csapatai megszállták a Szovjetuniót. A hírek szerint a halottak előtt szeretne tisztelegni, ezért virágokat fog elhelyezni az emlékmű előtt.

Oroszországban ezt a napot az „emlékezés és a gyász napjaként” tartják számon, az évforduló alkalmából pedig az orosz védelmi minisztérium olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek „az invázió igazolására” szolgálnak.

Állítólag ezekből kiderül, hogy Németország azt állította, a szovjet hadsereg templomokat és temetőket bombázott, a nácik pedig „előre provokációkat gyártottak, hogy lejárassák az államot, mint ahogyan napjainkban is teszik” – írta a The Guardian.

Majd hozzátették, június 22-e az orosz történelem egyik legtragikusabb dátuma, emlék- és gyásznap, ugyanis ezen a napon, 81 évvel ezelőtt kezdődött a Nagy Honvédő Háború. Emellett felhívták a figyelmet, hogy az orosz fegyveres erők főszékesegyházában isteni liturgiát és megemlékezést tartanak.