Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

„Putyin készen áll kiéheztetni a világot, hogy megnyerje a háborút”

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Serdar Berdimuhamedow türkmén elnökkel közös sajtótájékoztatóra érkezik a moszkvai Kremlben 2022. június 10-én. MTI/EPA pool/Jurij Kocsetkov
not image

Nagy Noel

2022. június 19. - 21:24

Vlagyimir Putyin közel négy hónapja rendelte el az Ukrajna elleni inváziót, azóta viszont olyan jelentős katonai sikereket nem ért el, mint amire előzetesen számított.

Timothy Snyder amerikai történész pedig úgy véli, Putyin semmilyen eszköztől nem riad meg, hogy végül sikert érjen el a háborúban: akár készen állhat a fejlődő világ kiéheztetésére, csakhogy győzedelmeskedjen – idézte a TVP World.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Ahogyan a közép-kelet-európai ügyek szakértőjének számító történész is kifejtette, ha az oroszok tovább folytatják az ukrán gabonaszállítmányok blokkolását, akkor több tízmillió tonna élelmiszer fog a kukában landolni:

„Putyin éhezési tervének potenciális horrora akkora, hogy még nem is igazán tudjuk ezt felfogni. Azt is hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az élelmiszer mennyire központi eleme a politikának” – fogalmazott Snyder, aki szerint az oroszok terve legalább három szintű:

  • Első szint annak a terve, hogy megpróbálja elpusztítani az ukrán államot azzal, hogy ellehetetleníti az exportjait
  • A második szint, hogy az élelmiszer-válsággal mesterséges menekülthullámot hozzon létre Észak-Afrikából és a Közel-Keletről, amely régiók nagymértékben függnek az ukrán gabonától
  • A harmadik szint pedig a globális éhínség, amelyet egy Ukrajna elleni propaganda-kampányra terveznek felhasználni

A menekültválság előidézése azért is fontos Putyin számára, hogy instabilitást generáljon az Európai Unióban, erre pedig van történelmi is 2015-2016-ból. A globális éhínség előidézése tekintetében pedig attól sem riad meg, ha tömeges halálozások alakulnak ki.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Vlagyimir Putyin és a Kreml mindenképpen arra karja használni az éhínséget, hogy a válság által sújtott területeken propagandaként terjessze, hogy Ukrajna a hibás. Ennek célja, hogy a kiszolgáltatott országok ismerjék el Oroszország területi igényeit az élelmiszerért cserébe:

„Oroszország készen áll az ázsiaiakat és afrikaiakat éheztetni, hogy megnyerje a háborúját Európában. Ez a gyarmatosítás legújabb szintje, valamint az éhezési politika legújabb fejezete”

Putyin terveit az húzhatja keresztül, hogy több ország, köztük Lengyelország is készen áll segíteni az ukrán gabona exportálásában. Ennek jelenleg több, elsősorban logisztikai jellegű akadálya van, de a felek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne legyen globális éhínség.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.