Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Putyin: csütörtökig érkezzen meg a jelentés a Nyugattól a földgáz árának rubelben történő fizetéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök integet a moszkvai Hrunicsev Ûrközpontból távozóban 2022. február 27-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Szergej Gunyejev
not image

Takács Petra

2022. március 28. - 19:03

Peszkov pedig az Oroszországra jellemző módon kijelentette, nem zárható ki, hogy bizonyos mennyiségek valóban “ki fognak esni”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 31-ig várja a kormány, az orosz jegybank és a Gazprom gázvállalat jelentését arról, hogy miként megvalósítható az áttérés a rubelelszámolásra az Oroszországgal szemben barátságtalan országokba irányuló gázszállításban – az erről szóló államfői utasítás hétfőn jelent meg a Kreml honlapján.

Soron kívül Nyerő Páros: pincsikutya jelzővel illette Bea Megyeri Csilláékat Hódi Pameláék kapcsán

“Az orosz kormány közösen a Bank Rossziival és a Gazprom nyílt részvénytársasággal együtt hajtsa végre intézkedések együttesét annak érdekében, hogy az Európai Unióba és más, az orosz állampolgárokkal és orosz jogi személyekkel szemben korlátozó intézkedéseket bevezető országokba irányuló földgázszállítások fizetőeszközét orosz rubelre váltsák át” – áll a dokumentumban.

Az elnök az erről szóló jelentést csütörtökre várja, majd ezt követően havonta számít hasonló beszámolóra a rendeletével kapcsolatban. A végrehajtásért Mihail Misusztyin miniszterelnök, Elvira Nabiullina jegybankelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezetője felelős.

Az orosz kormánynak csütörtökig kell jóváhagynia a Gazprom hatályos gázszállítási szerződéseinek módosítására vonatkozó irányelvet, amelynek értelmében a gázszállítási szerződések fizetőeszközét orosz rubelre kell módosítani. Mindezt a megállapodásokban meghatározott szállítási mennyiségek, árak és árképzési elvek fenntartása mellett.

Ezen túlmenően a központi banknak a kormánnyal közösen, ugyancsak csütörtökig, biztosítania kell a gázszállításokért rubelben történő fizetés lehetőségét, beleértve az orosz rubel beszerzését az energiaforrások vásárlói által az orosz devizapiacon.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn reagált Olaf Scholz német kancellárnak arra a kijelentésére, miszerint Németország azon dolgozik, hogy mielőbb teljes mértékben lemondjon az Oroszországból származó szénről és kőolajról. Peszkov szerint megszűnő német és a várhatóan Berlin példáját követő európai olajkereslet kiesését a délkelet-ázsiai fogja kompenzálni.

A szóvivő elismerte: az európai prémium szintű olajpiac, és nem zárható ki, hogy bizonyos mennyiségek valóban “ki fognak esni”. Erre az esetre kompenzációs mechanizmusok életbe léptetését helyezte kilátásba.

(MTI)

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja