Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Orosz tévé: Putyin félreszámolta magát, innen nem lehet nyerni

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub moszkvai plenáris ülésén 2022. október 27-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin
not image

Nagy Noel

2022. október 30. - 18:03

Ritkán látható beismerés történt a Kremlhez ezer szállal köthető orosz állami televízióban, ahol az egyik vendég elismerte, hogy Vlagyimir Putyin nehéz helyzetbe sodorta magát és az országot is.

Viktor Olevics, az orosz Aktuálpolitikai Intézet vezető szakértője úgy fogalmazott ugyanis, hogy Oroszország félrekalkulálta az erősségét a februári invázió megindításával és szerinte Vlagyimir Putyin ezt már nem tudja megnyerni – idézte a Newsweek.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Olevics ezt arra a kérdésre adta válaszul, hogy a műsorvezető, Andrej Norkin megkérdezte, mit gondol arról, hogy Kijev potenciálisan „piszkos bombákat” használhat Ukrajnában, amely az orosz propaganda egyik fő irányvonala volt az elmúlt napokban.

„A következő a helyzet: Oroszország megkezdte a különleges katonai hadműveletet, félrekalkulálta az erősségét és már nyolc hónapja nem tud nyerni. Az orosz tisztviselők eközben folyamatosan panaszkodnak, hogy Moszkva ellenfelei, ugyanazok az országok, amelyek semlegesíteni és elpusztítani akarják Oroszországot, nem hisznek Oroszországnak, és nem figyelnek”

Norkin egészen meglepődött Olevics kijelentésein és rögtön azzal felelt, hogy az orosz tisztviselők és a média nem panaszkodik, hanem csak ideges. A szakértő pedig nagyon erősen válaszolt erre a magyarázkodásra:

„Akár addig idegeskedhetünk és mérgelődhetünk, amíg bekékülünk, de az egyáltalán nem fogja megoldani a problémáinkat”

Norkin rögtön terelni kívánta a témát azzal, hogy közvetlen rákérdezett, hogyan tudja megelőzni Oroszország a nukleáris provokációt. Olevics erre úgy felelt, hogy amennyiben tényleg van ilyen provokáció, azt nem néhány telefonhívással és tényleges információk bemutatásával lehet megelőzni:

„Amennyiben igazi az információ, van igazi bizonyíték, például az, hogy hol a piszkos bomba, mikor akarják használni, akkor hol vannak ezek a dokumentumok? Mutassátok be őket – ezek a provokációk nem történnek parancsok nélkül. Amennyiben az orosz katonai titkosszolgálatnak rendelkezésére áll az összes adat, eljött az ideje bemutatni”

Nem ez az első alaklom, hogy az orosz köztévében kiénekelnek a Kreml által diktált kánonból, az elmúlt idők során egyre nagyobb frusztrációjuknak adtak hangot a propagandisták, hogy Oroszország folyamatosan bukdácsol.