Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Putyin célja, hogy a fehéroroszok is rendelkezzenek nukleáris fegyverek hordozására képes repülőkkel

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) üdvözli Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt Szentpéterváron 2022. június 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Mecel

Bense Róbert

2022. június 25. - 20:55

Az orosz elnök felajánlást tett Lukasenkának.

Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenka szombaton Szentpéterváron, a Konstantinovszkij-palotában találkoztak, melyre a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 30. évfordulójának apropójából kerítettek sort.

Soron kívül Az amerikai nagykövetség felszólította az állampolgárait: azonnal hagyják el Oroszországot 

A beszélgetés során Lukasenko arra kérte az orosz elnököt, hogy nyújtson segítséget a fehérorosz harci repülőgépek korszerűsítésében, melynek következményeképp képessé válhatnának nukleáris robbanófejek hordozására – írta meg a Times of Malta.

A kérés várhatóan tovább mélyíti majd az Oroszország és a nyugati hatalmak közötti szakadékot, komoly feszültséget keltve a NATO keleti határain. Putyin mindazonáltal ígéretet tett a fejlesztések végrehajtására, amit meg is indokolt:

“Sok Szu-25-ös repülőgép áll szolgálatban a fehérorosz hadseregnél. Ezeket megfelelő módon lehetne modernizálni az oroszországi repülőgépgyárakban, ennek megfelelően pedig a személyzet átképzését is meg kellene kezdeni” – mondta Putyin.