Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Putyin és Erdogan tárgyalhat Törökország BRICS-csatlakozásáról

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári flottadíszszemlén 2022. július 31-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. augusztus 5. - 14:33

Peszkov, a Kreml szóvivője nem zárta ki, hogy Putyin és Erdogan megvitatja Törökország BRICS-csatlakozását.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem zárta ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Tayyip Erdogan török államfő megvitatja Törökország BRICS-csatlakozását, megjegyezve, hogy erre vonatkozóan nincsenek különösebb tervek.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

Az újságírók megkérdezték tőle, hogy az orosz és a török elnök megvitatja-e a Fekete-tenger és a tengerszorosok rendszeréről szóló Montreux-i egyezményt, valamint Törökország BRICS-csatlakozását.

Peszkov megjegyezte, hogy az egyezmény nagyon fontos eleme a szerződéses jogi kereteknek valamennyi fekete-tengeri ország számára, beleértve Oroszország és Törökország kapcsolatait is – írja a RIA Novosztyi.

„Itt nincs mit megvitatni, az egyezmény érvényben van, és nagyon-nagyon fontos. Ami a BRICS-et illeti, nem lehet kizárni, de ma nincsenek különösebb tervek” – mondta Peszkov.

Azt is tisztázta, hogy Erdogan oroszországi látogatása munkalátogatás volt, és nem járult hozzá a város utcáinak nemzeti zászlókkal való feldíszítéséhez. 

„Ha ezt megteszi, mi csak üdvözölni fogjuk, akárcsak török kollégáink, de protokolláris gyakorlatunk szerint a zászlókat állami látogatás alkalmával tűzik ki, és a mai Erdogan úr munkalátogatása lesz, ami nem írja elő a városi utcák nemzeti zászlókkal való díszítését” – mondta Peszkov.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szocsiban találkozik, hogy megvitassák a kétoldalú együttműködést, „összemérjék” az ukrán kikötőkből történő gabonaexport mechanizmusának hatékonyságát, és véleményt cseréljenek a világ ügyeiről, különösen a szíriai és ukrajnai helyzetről.