Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Négy órán át tárgyalt Putyin és Erdogan, ezekről állapodtak meg

Fotó: MTI/AP/Török elnökség
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 21:16

Az orosz és a török elnök titkos tárgyalást folytatott Szocsiban, zárt ajtók mögött, most pedig kiderült, hogy miről is volt szó.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az orosz és a török elnök Szocsiban folytatott titkos megbeszélést zárt ajtók mögött, a Guardian pedig részleteiben is megosztotta, hogy miről volt szó a két elnök között folyt tárgyaláson.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Putyin és Erdogan több ügyben is közös nevezőre jutott, többek között sikerült megállapodásra jutni a közlekedési, mezőgazdasági, pénzügyi és építőipari együttműködés fokozásáról.

Mint ismert, Törökország vállalta a közvetítői szerepet az Oroszország, Ukrajna és az ENSZ által a múlt hónapban aláírt, a gabonafolyosóról szóló megállapodásokat megelőző tárgyalások során, s végül sikerült tető alá hozni a megállapodást, melynek köszönhetően, ahogy arról korábban is beszámoltunk, pénteken három ukrán gabonát szállító hajó is elindult az ukrán kikötőkből.

A közös nyilatkozatban a két elnök hangsúlyozta az isztambuli megállapodás “teljes körű végrehajtásának szükségességét”, beleértve az “orosz gabona, az orosz műtrágya és az ezek előállításához szükséges nyersanyagok akadálytalan exportját”.

Putyin és Erdogan abban is megállapodott, hogy az orosz gázért történő kifizetések egy részét rubelre váltják át, továbbá “megerősítették eltökéltségüket, hogy összehangoltan és szolidárisan lépnek fel a szíriai terrorszervezetek elleni harcban”.