Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

„Nem lehet arra várni, hogy Putyin elitje egymásnak essen”

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) bemutatja Alekszandr Kurenkov vezérõrnagyot, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának új vezetõjét az igazgatótanács tagjainak az Orosz Föderáció Polgárvédelmi, Vészhelyzeti és Természeti Katasztrófavédelmi Hivatalának, az Emercomnak a válságkezelési központjában Moszkvában 2022. május 25-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Alekszej Druzsinyin
not image

Nagy Noel

2022. június 25. - 23:09

Két orosz születésű elemző is úgy véli, hogy részben a generációs különbségek miatt is jelentősen eltérő a háborúzó felek hozzáállása.

Marija Sznegovaja amerikai-orosz elemző és Nikolaj Petrov, a londoni Chatham House elemzője egyetértenek abban, hogy a moszkvai elitet olyanok dominálják, akik a hatvanas években születtek és a szovjet tapasztalatok határozzák meg a lépéseiket, míg az ukrán elit főként a nyolcvanas években született és már a Szovjetunió összeomlását követően alakult ki az értékrendjük.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

Sznegovaja, aki egyebek mellett a Virgina Tech Egyetem politikai elemzője is, kiemelte, hogy a Putyin belső körének számító első 100 ember 60 százalékának voltak kapcsolatai a szovjet nomenklatúrával, amely már 30 éve hatalmon van, így a viselkedésüket a múlt karakterisztikái határozzák meg.

Ukrajnában viszont radikálisan más a helyzet, ugyanis ott a jelenlegi nomenklatúra átlagéletkora 30-35 év között van, Oroszországnak ezzel szemben 55 felett, amely jóval több, mint bárhol máshol a poszt-szovjet térben. Megjegyezte: csak úgy, mint a szovjet időkben, ez az öreg, régóta szolgáló tisztviselői banda minden módon próbálja gátolni a fiatalok felemelkedését.

Petrov ezzel maximálisan egyetért, mindössze annyit tett hozzá, hogy az elmúlt évtized során az orosz elitben komoly változások következtek, amelyek szerinte pontosan azt vetítik előre, hogy nem lehet számítani különösebb vitára a közeljövőben – idézte a Reforum.

„Putyin neo-nomenklatúra rendszerében nincs esélye a rendszerelitek fennmaradásának. Tíz éve jelen voltak olyanok, akik ellen tudtak mondani a felsőbb utasításoknak… ezek az emberek ma már nem maradhatnak. Csak homokszemek a gépezetben”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Petrov úgy véli, hogy Putyin rendszere és annak nomenklatúrája ellentétes azzal, amit Brezsnyev, Hruscsov vagy akár Sztálin alatt lehetett látni, itt nincs bocsánat a „bolondoknak”. Mint mondta, ez a rendszer homogén és ebből kifolyólag nem működik, véleménye szerint a KGB-elődjénél, a Csekánál lehetett hasonló folyamatokat megfigyelni:

„Számomra ez a rendszer sokkal inkább csekista-rendszerre hasonlít, nem feltételen azért, mert az emberek nagy része korábban titkosszolgálatos volt, hanem mert az adminisztrációs mátrix, amelyben működnek, nagyon hasonló. A tagok szemében csak ők és az ellenség vannak, a társadalom és a nép nem fontos”

Sznegovaja ehhez hozzátette, hogy hasonló folyamatokat lehet megfigyelni Putyin rendszerében, mint amit a Szovjetunió végén: a fiatalok egyre inkább úgy érzik, hogy őket nem reprezentálja a rendszer, nem túl biztató a jövőjük, ezért megújulást akarhatnak.

Az elemző ugyanakkor megjegyezte, hogy a rezsimváltás nem elképzelhető valami alulról szerveződő mozgalommal, ezt pedig már csak az is előrevetíti, hogy a Putyin-rezsim top 100 tagjából mindössze négyen születtek 1980 után. Megerősítette azt is: nem érdemes arra várni, hogy Putyin elitje szétessen, mert gondosan ügyelnek arra, hogy egyetértés legyen.