Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Putyin egyre közelebb hozza egymáshoz Oroszországot és Észak-Koreát

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kezet fog tárgyalásuk után a vlagyivosztoki Russzkij szigeten lévő Távol-keleti Szövetségi Egyetemen 2019. április 25-én. MTI/EPA/Alekszej Nyikolszkij
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 15. - 07:12

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, Észak-Korea bővíteni fogja kétoldalú kapcsolatait Észak-Koreával.

A phenjani állami média arról számolt be, Putyin közölte Észak-Korea első emberével, hogy közös erőfeszítésekkel bővíteni fogja az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat az országgal, ami fontos lehet stratégiai szempontból.

Kim Dzsong Un eddig is pártolta Oroszország terveit, melyek igen jövedelmezőek lehetnek számára és országának. Putyin levélben tett ígéretet arra, hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatukat Észak-Koreával, amik mindkét ország érdekeit szolgálják.

A KCNA azt írja, hogy ezzel Oroszország segíteni fogja a Koreai-félsziget és az északkelet-ázsiai térség biztonságának és stabilitásának megerősítését. Jól látható módon Oroszország és Észak-Korea egyre közelebb kerül egymáshoz, miközben az elzárt ázsiai ország rengeteget fejlődött a haditechnika területén, különösen a rakéták kapcsán.

Kim is levelet írt Putyinnak, amiben ellenséges katonai erők fenyegetéseiről és provokációról is beszélt. A KCNA ugyan nem nevezte meg az ellenséges erőket, Észak-Korea általában az USA-ra és szövetségeseire használja ezt a kifejezést – írja a CNA.

Észak-Korea támogatja Oroszország ukrajnai invázióját, amit az oroszok különleges katonai műveletnek neveznek háború helyett. Ukrajna azóta megszakította a kapcsolatait Phenjannal, elítélve ezzel azt, amit képviselnek a háborúban.