Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Putyin abban bízik, hogy a posztszovjet biztonsági blokk tovább fog fejlődni

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének moszkvai csúcstalálkozóján 2022. május 16-án. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov
not image

Koós Alexandra

2022. május 17. - 22:43

Az orosz vezető szerint „a nehéz idők sosem értek véget”, ám a szervezet nagyon fontos, stabilizáló szerepet tölt be a posztszovjet térségben.

Vlagyimir Putyin hétfőn kijelentette, abban bízik, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO), a posztszovjet Oroszország által vezetett biztonsági blokk „a nehéz külpolitikai háttér ellenére is tovább fog fejlődni”.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

A CSTO moszkvai csúcstalálkozóján megjegyezte, „nehéz idők voltak 1992-ben és 2002-ben, amelyek sosem értek véget”, majd kiemelte, a szervezet nagyon fontos, stabilizáló szerepet tölt be a posztszovjet térségben – számolt be a TASS.

Hozzátette, hogy reményei szerint még tovább nő majd a szervezet lehetősége és befolyása az adott helyzet tekintetében, illetve a saját felelősségük tudatában, valamint elmondta, azért választották Moszkvát a CSTO jubileumi csúcstalálkozójának helyszíneként, mert itt írták alá a szerződést és hozták létre a szervezetet évtizedekkel ezelőtt.

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ/CSTO), másnéven “a keleti-NATO” egy nemzetközi katonai szövetség, amely volt szovjet tagállamok részvételével alakult meg. Alapokmánya kimondta, amennyiben lehetséges, a tagállamok kötelesek tartózkodni katonai erő használatától, ha pedig az egyik tagországot külső agresszió éri, az ellen köteles mindenki egységesen fellépni.