Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Putyin aggódik a “példátlan” orosz természeti katasztrófák miatt

Fotó: Twitter/RusEmbassy_Pakistan
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 16. - 17:17

Vlagyimir Putyin szombaton azt mondta, hogy az Oroszországot idén sújtó természeti katasztrófák mértéke “abszolút példátlan”, miközben a helyi hatóságok Moszkva segítségét kérik a tüzek és áradások leküzdéséhez.

Az ember okozta éghajlatváltozás egykori szkeptikusa, az orosz vezető felszólította a hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a régió óriási erdőtüzei által sújtott szibériaiak, valamint az ország árvíz sújtotta déli részén élő oroszok megsegítésére. Az érintett keleti és déli régiók vezetőivel tartott videokonferencián Putyin elmondta, hogy naponta kap jelentést az ország éghajlati helyzetéről.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

“Délvidéken Oroszországban a havi normális csapadékmennyiség most néhány óra alatt esik, a keleti területen ezzel szemben az aszályos körülmények között gyorsan terjednek az erdőtüzek”

– mondta Putyin.

Oroszország legnagyobb és leghidegebb régiójában, Jakutföldön az idei nyári erdőtüzek már Portugáliánál nagyobb területen égtek le. Az orosz időjárási tisztviselők és környezetvédők a klímaváltozással hozták összefüggésbe a szibériai éves tüzek növekvő intenzitását.

“Mindez ismét megmutatja, hogy mennyire fontos számunkra, hogy mélyrehatóan és szisztematikusan dolgozzunk az éghajlat- és környezetvédelmi menetrenddel”

– mondta.

Felszólította a hatóságokat, hogy álljanak készen a tüzek által érintett területeken élő emberek – különösen az idősek – nagyobb számban történő evakuálására, valamint a gazdasági támogatásukra. Arra is kérte a tisztviselőket, hogy számolják ki a tüzek hatásait, és készítsenek terveket a házak újjáépítésére. Az orosz államfő fontosnak nevezte, hogy mindent megtegyenek “az erdők gazdagságának megmentése” és “a tajga erdőinek okozott károk minimalizálása” érdekében.

Több száz embert evakuáltak

A helyi tisztviselők erősítésért és Moszkva gazdasági segítségéért folyamodtak, hogy kezelni tudják a szélsőséges időjárás okozta károk emberi áldozatait. Ajsen Nyikolajev, Jakutföld vezetője elmondta, hogy a tűzoltóknak 230 házat sikerült megmenteniük a lángoktól. Elmondta, hogy az evakuált falusiak pszichológiai segítséget kaptak, a helyi gyerekeket üdülőtáborokba küldték. A tűzvészek méretét “a történelemben először” tapasztaltnak nevezte, és segítséget kért, miután a régió termése súlyosan károsodott.

“Folytatni fogjuk a házak megmentését”

– mondta, és megköszönte Putyin támogatását.

Oroszország a héten egy új, nemzeti központot hozott létre, és további tűzoltókat küldött a pusztító szibériai tüzek elleni küzdelemre. Veniamin Kondratyev, a déli Krasznodar régió kormányzója elmondta, hogy tegnap este 132 embert – főként nyaralókat – evakuáltak Anapa fekete-tengeri üdülőhelyen a növekvő áradások miatt.

“Nem tudtuk megjósolni, hogy mi fog történni éjszaka” – mondta, hozzátéve, hogy a régióban “egy nap alatt annyi eső esett, mint amennyit általában egy év alatt kapunk”. Kondratyev elmondta, hogy a szélsőséges éghajlati viszonyok ellenére az “üdülőszezon folytatódik és folyamatos ellenőrzés alatt tartják”.

Szergej Akszjonov, a Moszkvához csatolt Krím vezetője közölte, hogy a félszigeten az áradások következtében két ember meghalt, és több mint háromezren kértek segítséget a hatóságoktól. Jakutszk felett pénteken olyan erős szmog terjengett, hogy a régió nagy részében az erdőtüzek füstje által fennálló egészségügyi aggályok miatt munkaszüneti napot hirdettek.

Putyin évekig arról volt hírhedt, hogy szkeptikusan nyilatkozott az ember okozta globális felmelegedésről, és azt mondta, hogy Oroszországnak haszna származik belőle. Az utóbbi hónapokban azonban olyan kijelentéseket is tett, amelyek szerint az éghajlatváltozás nem csak Moszkva számára előnyös. Az orosz vezető idén részt vett egy csúcstalálkozón, amelynek Joe Biden amerikai elnök volt a házigazdája, és azt mondta, hogy Moszkva érdekelt az éghajlatváltozással kapcsolatos “nemzetközi együttműködés fokozásában”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.