Putyin elmondta a finn elnöknek: hiba lenne feladni a semlegességet

Fotó: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. május 14. - 15:05

Az orosz elnök szerint Finnország külpolitikai fordulata negatívan hatna a kétoldalú kapcsolataikra. 

Sauli Niinisto finn elnök telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz államfővel a NATO-csatlakozási terveit, most pedig Oroszország is közzétette a saját összefoglalóját a beszélgetésről. 

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség arról ír, hogy Vlagyimir Putyin elnök azt mondta Niinistónak, hogy a finnek semlegességének feladása „hiba“ lenne. 

Kifejtette, hogy hogy Finnország nem néz szembe biztonsági fenyegetéssel, de a külpolitikájuk megváltoztatása negatívan hatna a kétoldalú kapcsolatokra – írja a Sky News

Bár hivatalos döntés még nem született, a finn vezetők közös nyilatkozatban jelentették be, hogy támogatják a döntést, miszerint csatlakozzanak a NATO-hoz. Arra számítanak, hogy a finn parlament elsöprő többsége fog mellettü szavazni, 200-ból talán 180-an. 

Az állami média legfrissebb közvéleménykutatási adatai arra világítottak rá, miszerint a finn állampolgárok több mint 75 százaléka támogatja a katonai szövetséghez való csatlakozást.

Oroszország már megtette a saját lépéseit, először az a hír járta, hogy elzárták a földgázt, azonban kiderült, hogy ez nem igaz, azt viszont a finnek már megerősítették, hogy az oroszok már leállították a villamosenergia exportját.