Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Majdnem két tucat gyújtogatót tartóztattak le Algériában a pusztító erdőtüzekkel kapcsolatban

Fotó: Toudja, 2021. augusztus 13. Repülõgéprõl ledobott tûzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat az algériai Toudja falu közelében 2021. augusztus 13-én. A tüzekben eddig legkevesebb 65 ember vesztette életét, köztük 28 katona. MTI/AP/Toufik Doudou
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 14. - 23:30

Algéria elnöke bejelentette, hogy a pusztító erejű erdőtüzekkel kapcsolatban 22 embert őrizetbe vettek, akiket gyújtogatással gyanúsítanak.

Az észak-afrikai állam történelmének eddigi legsúlyosabb tűzvészei 65 halálos áldozatot követeltek. Észak-Algéria hegyvidéki területein mintegy tucatnyi erdőtűz ütött ki elsősorban Tizi Ouzou-ban, a fővárostól, Algírtól keletre fekvő Kabylie régió egyik legnépesebb városában.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A Sky News beszámolója szerint Abdelmadjid Tebboune, Algéria elnöke a pusztító erejű tűzeseteket katasztrófának nevezte, és a nemzeti egység szellemiségére szólított fel a népet. Az ország a folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt már a pusztító hatású erdőtüzet előtt is vízhiánnyal küzdött.

“Néhány tűz a forróság miatt ütött ki, de a legtöbb mögött bűnös kezek állnak. 22 gyanúsítottat tartóztattunk le, köztük tizenegyet Tizi Ouzou-ban. Az igazságszolgáltatás teljesíti kötelességét” – jelentette be az elnök az állami televíziócsatornán sugárzott élő beszédében. 

A 65 halálos áldozat között legalább 28 katona van, akiket a tűzoltók támogatására vezényeltek ki az erdős területeken több házat elpusztító lángok megfékezésére. A hadsereg hat helikoptert és számos földi egységet is bevetett a tűzoltásra, csütörtökön pedig az Európai Unióból érkező két repülőgép is részt vett a küzdelemben. 

Tebboune beszédében köszönetet mondott a tűzvésszel sújtott területekre a környező tartományokból érkező segélyek miatt is: az érintett régióknak élelmiszert, gyógyszereket és egyéb adományokat biztosítottak. Az elnök megerősítette, hogy Spanyolországból és Svájcból a következő napokban újabb repülőgépeket fogadnak a tűzoltásra.

Az elmúlt hetekben több mediterrán országban is lángba borultak az erdők a hőmérséklet emelkedésével és a szárazsággal, többek között Görögországban, Törökországban és Cipruson, de Szicíliát is súlyos tűzvész sújtja.