Felmérés: nem működhet a Fidesz eddigi kommunikációs technikája Budapesten, vidéken jobbak az esélyek

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 28. - 01:46

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet új közvélemény-kutatást végzett, amelynek érdekes eredményei lettek.

Ennek alapján ugyanis a fővárosiak 58 százaléka még abban az esetben is az ellenzéki összefogásra szavazna, ha 2022 tavaszára ismételten kialakulna egy 2015-öshöz hasonló menekültválság – számolt be az eredményekről a 24.hu.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP kormánykoalíciónak 28 százaléknyi biztos szavazója van a fővárosban, valamint a válaszadók 14 százaléka felelte azt, hogy bizonytalan. A maradék százalékokat pedig a kisebb pártok oszthatnák szét egymás között.

A Publicus Intézet megjegyzi, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ennek ellenére nem járna politikailag rosszul azzal, ha érkezne egy újabb menekültválság, ugyanis a községekben 44 százalékkal vezet a kormánypárt az egyesült ellenzék 32 százalékával szemben.

Ezt pedig azt jelzi előre, hogy várhatóan nem fog hangsúlyos szerepet kapni a kormányzat kommunikációjában a menekültkérdés és a migráció, amely az eddigiek során nagyon fontos eleme volt a Fidesz-KDNP politikájának.

Az évek során a migráció témája egyre inkább alábbhagyott, nem igazán lehetett már vele további mozgósításokat végezni, így ez 2018-ban kiélte a csúcspontját. Akkor a kormány azzal is megvádolta az ellenzéki pártokat, hogy lebontanák a határkerítést.

Mostanra már nincs napirenden egyetlen pártnál sem a migráció kérdése, legalábbis nem olyan hangsúlyosan. Ez könnyen változhat egy újabb, esetleg az afgán helyzet miatt kialakuló krízissel, de a felmérések alapján oly mértékben nem érintené az embereket, mint az előző választások idején.