Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Gondok lesznek a tejjel is, hiszen folyamatosan, több irányból érik a negatív hatások

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 5. - 07:56

Katasztrofális helyzetben vannak a szarvasmarha-tenyésztéssel és tejtermeléssel foglalkozó magyar vállalkozások, azonban a legsúlyosabb probléma, hogy nem látni a végét, sem azt, javul-e a helyzet.

A 24.hu-nak nyilatkozó László Róbert, a Makói Hagymakertész Kft. tulajdonosa és ügyvezetője azt mondta, „a tehén olyan, mint egy autista gyerek: az állandóság végtelenül fontos neki”, azonban a jelenlegi körülmények minden szempontból nehéz helyzetet idéznek elő.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A covid hatása, az ukrajnai háború, az infláció, a forint árfolyamromlása és a csapadékhiány is nagy gondot jelent, például a királyhegyesi úton 101 milliméter csapadék hullott fél év alatt, amelyre két hónap alatt lett volna szükség.

A telep melletti szántóföldön szinte derékig sem ér a napraforgó, de már kezd nyílni, a virága azonban mindössze akkora lesz, mint egy tűpárna. Körülbelül kilenc szem lesz benne, amit nem tudnak beporozni a rovarok, mert a vízhiány miatt nem lesz rajta nektár, így amit végül learatnak, az brutálisan drága lesz.

László Róbert hozzátette, „szájáról fejik a tehenet”, ez pedig azt jelenti, hogy „úgy fejnek, ahogy etetnek”. Majd elmagyarázta, a költségeik 60-65 százalékát a takarmány ára teszi ki, alapesetben pedig egy évre előre terveznek, de most három hónapra sem tudják megoldani.

Elmondása szerint ha valamilyen takarmány kiesik, mert nem terem vagy nem telik rá, mással kell helyettesíteni, a háború óta azonban borzasztóan drága lett a takarmánybúza, az ocsút például a búzával együtt tonnánként 100 ezer forintért lehet kapni – számolt be a 24.hu.

Kifejtette, miszerint az euróárfolyam is bekavar, hogy mennyivel drágulnak bizonyos kiegészítő termékek, mint például a kéztörlő papír, ám a takarmány az igazi tétel. Elmondta, nem vehetnek meg egy olyan mellékterméket, ami tehenenként ugyan hozna plusz két liter tejet, de három liter tej árát kell kifizetni érte.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója azzal egészítette ki, hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején csak nagy erőfeszítések árán sikerült menedzselni a helyzetet, mégis működőképes maradt a tejágazat, amely még erősebbé tette az összefogást.