Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Privát tesztelés a gazdagoknak, tiltakozások a külvárosokban – megosztotta Franciaországot a koronavírus

not image

Nagy Noel

2020. április 26. - 19:35

A gazdag-nem gazdag ellentét régóta kísérti a modern társadalmakat, és Franciaországban a koronavírus idején ez a feszültség tovább éleződött, ugyanis az ország leállása különböző mértékben sújtotta az egyes társadalmi rétegeket.

Amíg a milliárdosok minél messzebb az anyaországtól, luxushelyeken vészelik át a járvány pusztítását, addig Franciaország legszegényebb és legsűrűbben lakottabb régióiban ugrásszerűen növekedett meg a halálos áldozatok száma, ami heves tiltakozásokat váltott ki a nép körében.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A Párizs északi részén található külvárosi régiókban azt követően forrtak fel az indulatok, hogy a lakosság a rendőrök brutalitására és rasszista megkülönböztetéseire panaszkodott a járvány ideje alatt. A közösségi médiában is megjelentek olyan felvételek, ahol az látható, ahogy a feldühödött tömegek autókat és kukákat gyújtanak fel az út mentén.

Franciaországban március 17-én jelentették be az ország leállítását, ami különböző következményekkel járt az egyes társadalmi rétegekre nézve. Május 11-ig minden nem létfontosságú gazdasági ágazatot leállítottak, valamint engedélykötelessé vált, hogy egyáltalán kirándulni mehessenek az emberek.

A döntések pedig elsősorban azokat az embereket sújtották, akik a szegényebb és sűrűbben lakott régiókban élnek. Annak ellenére, hogy a munkásosztályba tartozó családok maradtak a frontvonalon, mint létfontosságú ágazatban dolgozók, egy helyi szociális szervezet szerint így is adódtak problémák:

„Mindezek ellenére a már meglévő társadalmi egyenlőtlenségek, amik eddig is megosztották a társadalmat, most eszkalálódtak a koronavírus-járvány kezelése miatt, és ez egy társadalmi és gazdasági válság formájában fog igazán berobbanni”

A felháborodást az is tetőzte, hogy az ország tehetősebb lakosai, akik a francia Riviéra hermetikusan elzárt közösségeiben élnek, olyan antitestes tesztekhez jutottak hozzá, amik még az ország kórházaiban és egészségügyi központjaiban is hiánycikknek tekinthetők.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.