A Pride szervezői reagáltak Jakab parlamenti megnyilvánulására

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 21. - 14:22

Jakab Péter hétfői parlamenti megnyilvánulásában azt mondta, “a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória”.

A Pride szervezői most egy Facebook-posztban reagáltak Jakab Péter megnyilvánulására, melyet mélyen elítélnek, ugyanis ahogy írják, az ilyen kijelentésekkel csupán patriarchális viszonyt teremt a nőiesség és a férfiasság között, illetve erősíti a homofóbiát és a melegekkel szembeni sztereotípiákat.

“Ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a b_zivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket”

– írják a bejegyzésben.

A Pride szervezői szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan politikus akarja vezetni az országot, “aki számára az LMBTQ-közösség csak egy poén csattanója”, Jakab ugyanis ezzel azt állítja a parlament falai között, hogy ha valaki meleg, az vicc tárgya. Ráadásul Jakab Péter szexuális erőszakkal is viccelődött, miközben a statisztikák szerint Magyarországon évente 40-50 nőt gyilkol meg partnere.

Ezen felül felhívják a figyelmet arra, hogy a Jobbik már keresztény, szociálisan érzékeny néppártként definiálja magát, és hogy a közös ellenzéki értéknyilatkozat elítéli a gyűlöletpropagandát. “A hatpárti koalíció elköteleződött abban, hogy nem támogatnak olyan jelöltet, aki emberi méltóságot sértő kijelentéseket tesz” – ezzel együtt pedig felszólítják Jakab Pétert, hogy tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot és pártja elvi nyilatkozatát.