Ezzel az ötlettel kerülnék el, hogy még egy „Szuperliga” jöjjön létre

Az Arsenal futballklub szurkolói a klub tulajdonosa, Stan Kroenke távozását követelik a londoni Emirates Stadion elõtt 2021. április 23-án. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja - köztük az Arsenal - bejelentette a labdarúgó Európai Szuperliga létrehozását. A tervet a legfelsõbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség részérõl is széleskörû ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben. Késõbb a legtöbb csapat visszalépett a szuperligától. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 21. - 15:48

Hatalmas felháborodást keltett korábban a legnagyobb európai csapatok ötlete, hogy különválva létrehozzák az Európai Szuperligát.

Amilyen hirtelen létrejött, annyira hirtelen össze is omlott az Európai Szuperliga, ugyanis a Premier League ’Big Six’, az Internazionale, az AC Milan és az Atletico Madrid is végül jelezte, hogy mégsem kívánnak részt venni a projektben.

Elsősorban Florentino Pérez lázálma maradt így a szuperbajnokság, amelyben még hivatalosan a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus továbbra is szerepel. Annak azonban csekély a valószínűsége, hogy meg is fog valósulni az ötlet.

Angliában pedig már egy olyan mechanizmus kezdtek kifejleszteni, ami meg is akadályozza a jövőben, hogy ehhez hasonló projektekben részt vegyenek. Ennek az egyik formája az úgynevezett „aranyrészvény”, amelynek több eleme lesz.

Az egyik, hogy a szurkolók vétójogot kapnának a klubnál, ha az egy új bajnokságban vagy tornán kíván részt venni – írja a brit iNews. Ez nem von magával javaslati jogot, így a szurkolók nem kezdeményezhetnek egy kupába/bajnokságba való csatlakozást, csak vétózhatják, amit a klub kezdeményezett.

A másik vetülete az aranyrészvénynek pedig lényegében az „örökség” védelme lenne, vagyis a szurkolók kezébe kerülne a helyszínre, stadionra, színekre és a logóra vonatkozó pénzügyek teljes irányítása.

Tracey Crouch volt brit sportminiszter pedig azt is megerősítette, hogy egy független szabályozószervezetet terveznek létrehozni a futballra vonatkozóan, amely annak pénzügyi oldalát ellenőrizné és vizsgálná.