Kiderült, hogy vannak pozitív hatásai is a részegségnek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 2. - 20:50

Igaz, hogy az alkoholt fogyasztó tanúk kevésbé magabiztosabbak és kevesebb részletre emlékeznek, viszont ugyanannyit hibáznak, mint józan társaik.

A Sky News legújabb cikkéből kiderült, azok az ittas tanúk, akik beszélnek arról, amit láttak, a későbbiekben kevésbé számítanak megbízható tanúnak.

A legújabb esettanulmány során az enyhén és közepesen ittas önkénteseket minimális késleltetéssel kérték arra őket, hogy emlékezzenek az információkra. Egy színlelt lopásról készült videót kellett megnézniük, majd az azon látott részletekre kellett visszaemlékezniük.

Azok, akik alkoholos befolyásoltság alatt álltak, a józan társaikhoz képest sem vétettek a látottak felidézése során, habár kevésbé részletesen tudták leírni az eseményeket, viszont kevésbé magabiztosan nyilatkoztak a látottakról, miközben pontosan fel tudták idézni a történteket.

Mielőtt kikérdezték volna őket, a résztvevők felének lehetőséget adtak arra, hogy megbeszéljék másokkal a látottakat – olyan emberekről volt szó, akik egy kicsit más változatot láttak a videóból.

Ez azt eredményezte, hogy az eseményekről beszélgetők 87,7 százaléka legalább egy téves információt említett: olyasmit, amit nem a saját szemével látott, hanem mástól hallott. Hétszer gyakrabban hibáztak vallomásuk során, mint azok, akik nem beszélték meg senkivel a látottakat – írta az Infostart portál.

Munkánk azt is demonstrálja, hogy az alkohol befolyásolja a visszaemlékezés teljességét, de a pontosságot nem, így az enyhén vagy közepesen ittas tanúk megbízható információforrásnak tekinthetők, még akkor is, ha ilyen állapotban kérdezik ki őket. Ezen túl fontos lehet a tanúkkal való beszélgetés minimalizálása, ha a bűncselekményt nyilvános helyen, például bárokban és éttermekben látták” – mondta Julie Gawrylowicz, a kutatásért felelős Abertay Egyetem munkatársa.