Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

Döntött Portugália: a főnök nem zargathatja innentől a dolgozót otthon

Fotó: MTI/EPA/LUSA/Mario Cruz
not image

Nagy Noel

2021. november 9. - 15:13

Új törvényt fogadtak el Portugáliában, melynek értelmében a munkáltatóknak tilos lesz a munkavállalókat munkaügyben felkeresni a munkaszerződés szerint munkaórákon kívül.

A törvényjavaslat értelmében, amelyet pénteken fogadott el szocialista előterjesztésre a portugál parlament, amennyiben a munkáltatók mégis keresik munkaügyben a dolgozóikat, akkor még bírságot is kaphatnak – írja a Daily Mail.

Soron kívül Nagyot drágult a magyarok egyik kedvenc karácsonyi csemegéje is

A törvény megfogalmazása szerint a főnökök a szerződésen kívüli időben nem kereshetik a dolgozóikat, ez elsősorban a hétvégére és az esti órákra vonatkozik. A „tilalmi időben” sem telefonhívást, sem emailt nem intézhetnek a munkaadók, munkaügyi összefüggésben.

Ez a törvény a koronavírus-járvány okozta a változások, a távmunka miatt került kidolgozásra, ami egyéb döntésekben is megmutatkozik: a cégeknek mostantól segítenie kell kifizetni a dolgozók távmunka miatt keletkezett költségeit, így az internet- és áramszámlákat.

A törvény annyi kitételt tesz, hogy a munkáltatók a közüzemi számlákban való segítségnyújtást leírhatják a könyvelés során üzleti kiadásként. A jogszabály azonban a legkisebb, 10 embernél kevesebbet foglalkoztató cégekre nem lesz érvényes.

Ana Mendes Godinho, Portugália munkaügyi és szociális minisztere kijelentette a törvény kapcsán, hogy miközben a járvány jelentősen felpörgette a távmunkát, addig egyértelműen kiderült, hogy ebben a szektorban is szükség van szabályzásokra.

Ehhez hasonló törvények egyébként már vannak érvényben Európa több országában, köztük Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Szlovákiában is. Magyarországon, ahol híres munkáltatópárti szabályozás van, még nem merült fel ennek lehetősége.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.