Újabb ügyben emeltek vádat Portik Tamás ellen, életfogytig tartó fegyházat kértek rá

Portik Tamás a két évtizeddel ezelõtti Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyõ- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetõperének tárgyalásán a Fõvárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-én. A szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélte minõsített emberölés miatt a Fõvárosi Törvényszék elsõ fokon, nem jogerõsen. MTI Fotó: Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2021.július.21 - 16:06

Egy 1999-ben elkövetett gyilkosság ügyében emelt vádat ezúttal Portik Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség, amelyben az emberölés tényleges elkövetőjével szemben is életfogytig tartó fegyházbüntetést kértek.

Az Index beszámolója szerint vádat emeltek Portik Tamással és bűntársaival szemben Gyüre József meggyilkolása ügyében, ahol Portik felbujtóként, K. Gábor tettesként, egy harmadik társuk pedig bűnsegédként szerepel.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész elmondta, hogy Portik Tamás a kilencvenes évek közepétől egy olyan bűnbandát épített maga köré, amelyet kizárólag ő irányított, a tagoknak pedig egy feladatuk volt: Portik utasításait végrehajtani.

Gyüre József is a bűnszervezet tagja volt, azonban az évek során a korábbi baráti viszony jelentősen megromlott közöttük, ezért Portik megbízta a banda két másik tagját, hogy öljék meg Gyürét.

Ezt a bandatagok 1999 áprilisában teljesítették is, elmentek Gyüre XI. kerületi bérelt lakásához, ahol az egyikük – K. Gábor – hangtompítós géppisztollyal, több lövéssel kivégeztek.

Az emberöléshez használt fegyvert ezt követően az Erzsébet hídról a vízbe dobták, a Duna-parton azt később hajléktalanok találták meg, míg Gyüre József holttestére 1999. május 6-án bukkantak rá.

Portik Tamás esetében megállapították, hogy ő volt a gyilkosság felbujtója, ráadásul előre kitervelten, amely minősített esete az emberölésnek a BTK szerint. Az ügyészség éppen ezért ellene és K. Gábor ellen életfogytig tartó szabadságvesztést kért.

A főügyészség ezen felül indítványozta, hogy a bíróság az ügyet egyesítse Portik Tamás másik büntetőügyével, amely szintén emberölés büntette miatt folyik és már a bírósági ügyszakban van.

A harmadik férfi esetében, aki bűnsegédként vett részt Gyüre József megölésében, az együttműködésére tekintettel elkülönített eljárásban fogják tárgyalni, ugyanakkor egy másik, 1998-as ügyben őt pedig bűnpártolással vádolják.