Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

A ponty is hiányozni fog a karácsonyi asztalról?

Frissen fogott, élõ pontyot kínálnak eladásra egy haltelepen, a nyugat-lengyelországi Szczecinben 2021. december 22-én. Lengyelországban a karácsonyi menü fõ fogását hagyományosan pontyból készítik. MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 30. - 19:33

Mivel halastavak kétharmadát érinti a vízhiány, nem elképzelhetetlen, hogy a hal idén kimarad a karácsonyi menüből.

A több mint 2200 nyilvántartott halgazdálkodási terület, köztük horgásztavak, haltermelő tavak, s több száz halastó több mint kétharmadát érinti az aszály miatt kialakult vízhiány, 10 százalékukat pedig rendkívül súlyosan.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

“Több mint 120 víztestből pusztult ki teljesen a halállomány kiszáradás miatt, és legalább további 100 tavat fenyeget hasonló veszély az elégtelen vízmennyiség, illetve az emiatt fellépő vízminőségromlás miatt”

– írja az Agroinform.

Leginkább a Dunántúlon kritikus a helyzet, ugyanis a közeli folyóvizek és csatornák hiányában a völgyzárógátas tavakba történő vízpótlás jóformán megoldhatatlan. Noha az Alföldön található halastavakat részben fel lehet tölteni a Tiszából, vagy a Körösökből, mindez az elszálló energiaárak, illetve a vízmennyiség után fizetendő díjak miatt rendkívüli kiadást jelent.

A fenti problémák összességét pedig tetézik a takarmányozáshoz szükséges termények áremelkedése, valamint a munkaerő költségének dinamikus emelkedése, így a halgazdaságok kigazdálkodhatatlan terhekkel néznek szembe, ami a kevés tartalékkal rendelkező halgazdaságok számára a legnehezebb.

A vízhiány, a halpusztulások, valamint a magas takarmányköltségek miatt a haltermelés volumene is jelentősen visszaesett, ezzel együtt pedig az idő múltával egyre kevésbé jövedelmező e tevékenység a halgazdaságok számára.

A fenti problémák pedig ugyanúgy jelentkeznek a halgazdálkodási hasznosító horgászszervezeteknél is, ahol a kárenyhítés és a kárelhárítás többletköltsége mellett a kieső bevételek, valamint a magas haltelepítési költségek is elősegíthetik, hogy egy válságspirál induljon el.

E problémák pedig már a fogyasztói árakban is megjelentek: míg tavaly a termelők 1000 forintot kértek egy élő pontyért, ez az összeg ma 1400-1500 forint környékén alakul kilónként, de a tisztított, előhűtött hal kilója már a 2600 forintot is meghaladja.

Az idei évben pusztító aszály által okozott veszteségek az ágazatban szinte biztosan kihatnak majd a jövő évre is, ugyanis ahol idén elmarad a hosszabb tenyészidejű fajok telepítése, netán kiesik azok termelése, ott ezen nemzedékek hiánya még éveken át érezhető lesz a vásárlók számára is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.