Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

A Politicónál Orbán Viktor már csak a második legbomlasztóbb európai uniós politikus

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) fogadja a világban szétszórtságban élõ magyarság szervezeteit tömörítõ Magyar Diaszpóra Tanács tagjait a Karmelita kolostorban 2022. november 17-én. A kormányfõ mellett balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A magyar miniszterelnöknek nem sikerült felkerülnie a lista élére, annak ellenére, hogy az Európai Uniónak még mindig nem sikerült kitalálni, hogy bánjanak el vele. 

A Politico című brüsszeli lap, amely a nem hivatalos szócsöve az Európai Uniónak, minden évben összeállít egy 28 pontos listát, amely olyan embereket tartalmaz, akik nagy hatást gyakoroltak abban az évben az Európai Unióra. 

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A Mandiner ismertette, hogy ebben az évben a lista felét politikusok foglalják el, a rangsor további tagjai pedig olyan területekről érkeznek, mint a gazdaság, az oktatás vagy az éghajlatvédelem. Idén 18 férfi és 10 nő kapott helyet rajta, a legfiatalabb, egyben az egyetlen 40 év alatti szereplő pedig Sanna Marin, Finnország miniszterelnöke. 

Az év embere Volodimir Zelenszkij lett, ahogy a Time magazinnál és a Financial Times-nál is. 

A rangsor ráadásul három kategóriába sorolja a kiválasztottakat: cselekvők, álmodozók és bomlasztók – Orbán Viktor ezen utóbbi kategóriába került be, de nem sikerült első helyen végeznie, mindössze a dobogó második fokára állhatott fel. 

Érdekesség viszont, hogy az álmodozó kategóriában Vlagyimir Putyin orosz elnök a kilencedik lett Ukrajna megtámadásával, míg Recep Tayyip Erdogan török elnök a cselekvők között végzett a negyedik helyen.

Giorgia Meloni lenyomta Orbán Viktort

A lista első helyen a bomlasztók között Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke végzett, akiről a lap azt írja, hogy „mindent megtesz azért, hogy ne tűnjön fenyegetőnek”, ugyanis mostanában hangsúlyozza az elköteleződését a NATO és az EU felé, és többször támadta a Kremlt is, valamint támogatásáról biztosította Ukrajnát. 

„De amikor az eurokraták nem figyelnek, Meloni felpörgeti a hangját: a bevándorlás, a »nemi propaganda« és a politikai korrektség ellen harcol. Az abortuszhoz való könnyű hozzáférést a »halál kultúrájához« való tartozáshoz hasonlította, »Európa iszlamizálódásáról« írt, és a Black Lives Matter támogatóit »barbároknak« nevezte, és természetesen Brüsszelt is célba vette” – írja a Politico. 

Hozzáteszik, hogy Meloni az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) elnöke, emiatt közel áll a lengyel és cseh kormányokhoz, valamint szövetséget ápol Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Úgy fogalmaznak, hogy „Meloni és társai olyan nézetet képviselnek az EU-ról, amely ellentétes a brüsszeli buborékban élők többségével – a gyengébb központi intézmények és az erősebb nemzeti kormányok álláspontját képviselik”.  

Az Európai Unió nem tudja, hogyan bánjon el Orbán Viktorral 

A magyar miniszterelnökről azt írják, hogy „megtörte Brüsszelt”, érdemes ugyanis megnézni, ahogy  „a »vegyes fajú« nemzetekről” beszélt, és erre mi volt az európai uniós reakció: hallgatás, majd néhány nap múltán enyhe fanyalgás.  

„Miközben az EU tisztviselői az »európai értékekről« papolnak, Orbán Viktor elfojtja a sajtót, aláássa az igazságszolgáltatást, manipulálja az ország demokráciáját és LMBTQ+-ellenes törvényeket hoz” – állítja a lap.

Az április újbóli kétharmados vereséget kényelmesnek, bár megkérdőjelezhetőnek ítélik, de míg Orbán Viktor mellett már nem lehet szó nélkül elmenni,

„az európai tisztviselők még nem jutottak közelebb ahhoz, hogy kitalálják, hogyan bánjanak el egy olyan országgal, amely az EU lakosságának mindössze 2 százalékát és GDP-jének kevesebb mint 1 százalékát teszi ki, mégis rendszeresen kellemetlenkedik”.   

Kiemelik, hogy az EU próbálkozik „botokkal, répával, fenyegetésekkel, bírósági ügyekkel, megrovásokkal”, azonban „ minden intézkedés kudarcot vall, így a jobboldali vezető csak még inkább felbátorodik”.