Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Polgárháború törhet ki Mianmarban, ha nem érkezik nemzetközi segítség

MTI/EPA
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az ENSZ legújabb jelentésében arra figyelmeztetnek, mivel a mianmari kormánypárti tüntetők gerillacsoportokkal is felvették a kapcsolatot, ezért a polgárháború kitörésének esélyét is mérlegelni kell.

Virtuális sajtótájékoztatóján Christine Schraner Burgener azt mondta, a junta ellen tiltakozók védekezésből támadó taktikára váltottak, házilag készítenek fegyvereket, és az országban aktív, kormányellenes etnikai csoportoktól kértek segítséget a katonai kiképzéshez.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

Több gerillacsoport már korábban bejelentette, hogy támogatja a tüntetőket a hadsereg elleni küzdelemben. Bár Schraner Burgener kétségét fejezte ki, hogy házilag összetákolt fegyvereik segítségével a tüntetők szembe tudnának szállni a katonákkal, figyelmeztetett arra, hogy Mianmarból immár naponta jelentenek robbanásokat.

A svájci diplomata reményét fejezte ki, hogy sikerül a felek közti átfogó párbeszéd lehetőségeit megteremteni, és azt mondta, az ügyben egyeztet a térség vezetőivel is. Az ENSZ-diplomata aggasztónak nevezte, hogy a puccs óta több mint 800 ember halt meg, körülbelül 5300-at letartóztattak, a hadsereg pedig további több mint 1800 letartóztatási parancsot adott ki.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát, köztük az ország addigi de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít. A katonaság azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat.

A választást toronymagasan az NLD nyerte. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel, nemrég pedig a junta által kinevezett választási bizottság bejelentette, hogy választási csalás miatt feloszlatja az NLD-t. A döntést Schraner Burgener hétfőn elfogadhatatlannak nevezte.

Mindeközben hétfőn a mianmari hatóságok a ranguni repülőtéren őrizetbe vették a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztőjét. A szerkesztőség Twitter-üzenete szerint Danny Fenstert egy ranguni börtönbe vitték, és az őrizetbe vétel óta – amelynek okát a hatóságok egyelőre nem közölték – nem tudtak kapcsolatba lépni munkatársukkal, és a junta sem reagált a megkeresésükre.

Fenster a negyedik külföldi újságíró, akit a puccs óta őrizetbe vettek. A hatóságok korábban már elengedtek egy lengyel és egy japán újságírót, ám egy másik amerikai állampolgár, Nathan Maung továbbra is őrizetben van.