Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

Podoljak: “a nukleáris konfliktus kockázata nem magas, de létezik”

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 30. - 22:13

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója úgy fogalmazott, egy nukleáris konfliktus kockázata jelenleg nem magas, ám létezik, rámutatva, hogy egy esetleges nukleáris konfliktus akár a világ összeomlásának előszobája is lehet.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója az olasz La Repubblicának adott pénteki interjújában beszélt arról, hogy fennáll ugyan a nukleáris konfliktus veszélye, ám jelenleg meglátása szerint erre nincs sok esély.

Soron kívül Menczer 10 pontban üzent Gyurcsánynak: ez a legnagyobb különbség Orbán és közte

Úgy fogalmazott, “egy nukleáris konfliktus veszélye nem nagy, de létezik”, hangsúlyozva, hogy a világ, “vagyis a világ polgári része” hagyja, hogy összeomoljon a nemzetközi nukleáris biztonság, úgy “annak katasztrofális következményei lesznek, nemcsak Ukrajnára nézve”.

Podoljak sürgette, hogy az EU és a NATO globális választ adjon a nukleáris fenyegetésekre azáltal, hogy komolyabban megvizsgálja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést.

Mint ismert, az orosz elnök az elmúlt hetekben ismételten nukleáris fenyegetéseket fogalmazott meg a Nyugattal szemben, és minden felelősséget megpróbált a nyugati országokra és az Egyesült Államokra terelni.

Közölte, hogy ha “Oroszország területi integritása veszélybe kerül” – itt természetesen nem arra gondolt, hogy egy ország megtámadja Oroszországot, hanem arra, hogy az ukrán erők megkísérlik visszafoglalni a jelenleg orosz megszállás alatt álló, és várhatóan pénteken annektált ukrán területeket – úgy Putyin kész bármilyen, köztük nukleáris fegyvereket is bevetni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.