Csillagközi plutónium maradványaira bukkantak a Csendes-óceánban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.16 - 13:54

Kutatók szerint a radioaktív anyag valószínűleg egy távoli szupernóva-robbanást követően kerülhetett az óceán mélyére.

Az egyik japán kőolajtársaság által előbányászott plutónium-darabkákat a cég egyenesen a tudósoknak adományozta, akik az örömtől repesve megállapították, hogy a radioaktív részecskék sokkal fiatalabbak, mint a látható univerzum bizonyos szegletei.

Az NPR hírportálnak adott nyilatkozatában Brian Fields, az Illinois-i Egyetem asztronómusa elmondta, mivel egy rendkívül friss mintáról van szó, ezért könnyedén meg tudták határozni, honnan származhat.

“Hihetetlen tudni, hogy a plutónium ilyen mélyen is megtalálható. Igaz, hogy csak minimális mennyiségű anyagra bukkantunk, mégis több száz atomról beszélhetünk, amelyek csillagrobbanások maradványaiként húzódtak meg az óceán mélyén.”

A plutónium egyébként már jóval azelőtt jelen volt a bolygónkon, hogy kialakult volna az emberiség, ám az újonnan felfedezett darabok ennél valamivel fiatalabbnak bizonyultak, a csillagászok becslései szerint nagyjából néhány millió éve érhettek talajt a Földön.

Egyelőre rejtély övezi az olyan kémiai elemek kozmikus eredetét, mint a plutónium, az arany vagy a platina, egyes kutatók azt feltételezik, hagyományos értelemben vett szupernóvák nem rendelkezhetnek elegendő energiával ahhoz, hogy létrehozzák őket.

Egy másik hipotézis szerint a plutónium kialakulását robbanékony, halott csillagok felbomlása, vagy neutroncsillagok összeolvadása idézheti elő, melyek egyaránt erőteljes űrbéli eseményeknek számítanak.