Clouds
21 Budapest
Dollár
357,77 Ft
Euró
384,96 Ft
Font
437,44 Ft
Bitcoin
27,855 $

Pizza-infláció miatt foghatják a fejüket az olaszok

Fotó: Unsplash/Aurélien Lemasson-Théobald
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Olaszországban emelkedett a házi sajtos pizza előállításának költsége, noha eközben a mirelit termékek ára csökkent.

A Bloomberg vette górcső alá a margarita pizza előállítási költségeit, s számításaik alapján arra jutottak, hogy az étel elkészítéséhez szükséges alapanyagok és a rezsi ára is emelkedett. A pizza-infláció tavaly novemberben még több mint 30 százalékos csúcson állt, ám mostanra 25 százalékra mérséklődött.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A Bloomberg felmérésében a liszt, a paradicsom, a mozzarella sajt és az olívaolaj, valamint az előállításhoz szükséges áram árváltozásával kalkulált: ezek közül legnagyobb mértékben az áramárak növekedtek Olaszországban, ugyanis közel 90 százalékkal emelkedtek.

A liszt, a sajt és az olívaolaj mintegy 20 százalékkal drágult januárra, noha a paradicsom ára csupán 1,1 százalékkal emelkedett a tavaly évhez viszonyítva. A mirelit termékek esetében azonban a fogyasztók számára pozitív változás állt be: uniós átlagban ugyanis 16 százalékkal növekedett a készpizzák ára decemberben az előző évhez képest, míg novemberről decemberre csupán 2 százalékkal emelkedett ezen termékek ára.

Az olaszok is szomorkodhatnak, de elbújhatnak a hazai infláció mögött

Az olaszok bizonyára nem örülnek az áremelkedésnek, ami teljes mértékben érthető, ám a hazai infláció mellett eltörpülnek az olasz adatok: az Európai Uniós országok közül ugyanis Magyarország toronymagasan vezet, mivel itt 46 százalékos az áremelkedés mértéke.

Magyarországon a sorban Litvánia és Bulgária követi, ám Luxemburgban, Olaszországban és Franciaországban is átlag alatti volt az áremelkedés mértéke. A KSH legfrissebb adatai szerint pedig januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit: egy év leforgása alatt a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a legkomolyabb mértékben.