Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

A Philips is leépítést eszközöl: 6000 munkahelyet szüntetnek meg

Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A vállalat hétfőn jelentette be: annak érdekében, hogy újra nyereséges legyen a cég, 6000 munkahelyet szüntetnek meg.

A Reuters jelentése szerint a Philips holland egészségügyi techvállalat hétfőn bejelentette, hogy 6000 munkahelyet szüntet meg, miután a légzőszervi eszközök visszahívásai miatt piaci értéke közel 70 százalékkal zuhant. Közlésük szerint a leépítések felét még idén végrehajtják, míg a másik felét 2025-ig valósítják meg.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

Az most bejelentett új átszervezést megelőzően tavaly októberben arról jelentett a Philips, hogy a vállalat 5 százalékkal csökkenti dolgozói létszámát, ami 4000 fős leépítést jelent. Erre a drasztikus döntésre pedig azt követően került sor, hogy az általuk gyártott, az apnoe (súlyos alvászavar) kezelésére használt lélegeztetőgépek millióit kellett visszahívni, mivel a készülékekben használt hab mérgezővé válhat.

Az új vezérigazgató, Roy Jakobs hangsúlyozta, “a Philips nem használja ki az erős piaci pozíciókban rejlő teljes potenciált, mivel számos jelentős működési kihívással néz szembe”, hozzátéve, hogy javítaniuk kell a betegbiztonságot és a minőséget, ezzel együtt pedig az ellátási lánc megbízhatóságán is dolgozniuk kell.

Rámutatott továbbá, a vállalat továbbra is az árbevétel 9 százalékát fogja kutatás-fejlesztésre fordítani, de “kevesebb, jobban felszerelt és nagyobb hatású projektre” fog összpontosítani.

Az amszterdami székhelyű Philips a negyedik negyedévről is 651 millió eurós korrigált EBITA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) jelentett, ami mondhatni stabil az előző évben könyvelt 647 millió euróhoz képest.