Dollár
393,01 Ft
Euró
411,50 Ft
Font
477,01 Ft
Bitcoin
17,006 $

Ezért nem támogatja a Pfizer a koronavírus elleni vakcinák szabadalmának feloldását

Fotó: Lakatos István idegsebész főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 30-án. MTI/Balázs
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 16. - 17:42

A Pfizer magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója, Vereckei Péter egy interjúban beszélt arról, a gyógyszergyár miért ellenzi a koronavírus elleni vakcinák feloldását.

Az utóbbi hetek egyik legtöbbet emlegetett témája volt a koronavírussal, illetve az az ellen készülő védőoltásokkal kapcsolatban az a dél-afrikai és indiai kezdeményezés, mely a vakcinák szabadalmi jogainak felfüggesztését annak érdekében, hogy felgyorsuljon a gyártási folyamat és előbb jussanak a szegényebb országok hozzájuk.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

A nyugati gyógyszergyárak kezdettől fogva tiltakoztak a javaslat ellen, amellyel hatalmas bevételektől eshetnének el, és bár az Egyesült Államok és több európai ország is beállt amellé a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), végül sikerült blokkolni azt.

A Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója adott interjút, amelyben elmondta, a cég álláspontja szerint a várakozásokkal szemben a szabadalmak feloldása lelassítaná a vakcinák gyártását:

“Erről a vállalatnak itt nagyon világos és határozott álláspontja van. A legfontosabb az, hogy most minél gyorsabban, minél több emberhez jusson el a megfelelő mennyiségű vakcina. Ennek pedig az a feltétele, hogy a jelenlegi beszállítási kapacitások, az ellátási lánc semmilyen ok miatt ne törjön meg. Ezt most a szabadalmak feloldása nem támogatná.”

Vereckei arról is beszélt, a cég az idén 2,5 milliárd vakcinát igyekszik legyártani, és “sorozatos fejlesztésekkel” elérték, hogy 60 nap alatt elkészüljön a vakcina. Emellett arról is beszélt, milyen további feltételei vannak a hatékony gyártásnak:

“ehhez arra is szükség van, hogy a teljes beszállítói folyamat óraműpontossággal működjön. Minden gramm alapanyag, amit a beszállítóinktól megkapunk, azonnal megy a gyártásba. Amit legyártunk, azt azonnal szállítjuk, még néhány napos készleteink sincsenek.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.