Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Képeken a magyar kormány által biztosított 325 millió forint értékű Pfizer-segélyszállítmány ünnepélyes átadása Kárpátalján

Fotó: MTI/Nemes János
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar kormány összesen 41 ezer adag Pizer oltóanyagot adományozott Kárpátaljára.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Bacskai József ungvári főkonzul 325 millió forint értékű Pfizer felnőtt oltóanyagot adott át a magyar kormány nevében Viktor Mikitának, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjének.

A segélyszállítmány ünnepélyes átadásán Bacskai József Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, hogy a szállítmány összeállítását és célba juttatását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felügyelte.

MTI/Nemes János

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Magyarország, ahogy a koronavírus járvány idején, úgy a háború kitörésének első napjától kezdve humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának. Bacskai József elmondta, hogy tavaly 22 ezer kárpátaljai lakos vehette fel a koronavírus elleni védőoltást a határ mentén.

MTI/Nemes János

A mostani szállítmányból a Kárpátaljával szomszédos Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megye is részesül – közölte a főkonzul, aki aláhúzta, hogy Magyarország számos segélyszállítmányt juttatott el Ukrajnába és a Kijev melletti Bucsa település újjáépítésében is részt vesz.

A szállítmányt jelentőségéről szólva Viktor Mikita, a megyei katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy Kárpátalján mintegy 800 ezren vették fel a koronavírus elleni vakcina legalább egy adagját, de emlékeztető oltásban csupán négy százalékuk részesült.

Emellett a békeidőben mintegy 1,2 millió lakosú megyében időszakosan 200-400 ezer menekült tartózkodik, akik közül sokan nincsenek beoltva – mutatott rá a kormányzó. A Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály adatai szerint augusztus első felében hetente átlagosan háromszáz új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg pedig heti nyolcszázra nőtt a számuk.

(MTI)