Így lehetne növelni az emberek oltásokba vetett bizalmát a Pfizer itthoni vezetője szerint

Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcina a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Nappali Kórházában kialakított oltóponton 2021. március 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kolláth Benjámin

2021.május.17 - 14:58

A Pfizer magyar részlegének vezérigazgatója, Vereckei Péter szerint a legfontosabb dolog, hogy növeljük az emberekben a koronavírus elleni oltásban a bizalmat az, hogy megfelelően magyarázzuk el, hogy működnek ezek.

Az áprilisi és május eleji gyorsulást követően az utóbbi két hétben lassulni látszik a magyar oltási kampány tempója, mindeközben azonban az oltási hajlandóság nem nő, aminek súlyos következményei lehetnek a jövőben.

Erre hívta fel a figyelmet Vereckei Péter, a Pfizer magyarországi részlegének ügyvezetője is, aki a HVG-nek adott interjújában elmondta, azt kell mindenkinek megértenie, hogy elsősorban saját és szeretteink egészsége miatt fontos, hogy beoltassuk magunkat.

“Most van egy kis megtorpanás, ami természetes, de különösen a fiataloknak meg kell érteniük, hogy a saját és szeretteik egészségéről van szó, amikor arról döntenek, beoltatják-e magukat.”

“Ez a vírus itt van, ma is 1400 új fertőzött volt. Maximálisan egyetértek a szakemberekkel, ébernek kell maradni.”

Vereckei szerint az elmúlt évtizedek tanúsága alapján “a napnál is világosabb”, hogy az oltások a leghatékonyabb fegyvereink a hasonló betegségek ellen, és jelezte, kulcsfontosságú, hogy növeljük a bizalmat a vakcinákban.

Hogy ezt hogyan lehet elérni? Az igazgató szerint a bizalmatlanság “a hiteles információ hiányából” fakad, úgy gondolja, amennyiben több emberhez jutna el, hogyan működik pontosan egy-egy oltóanyag, megszűnhetne a dolog:

“Az mRNS abban kicsit hasonlít az IT-hez, hogy az átlagember tudása ahhoz képest, amit a technológia lehetővé tesz, fényévekre van egymástól. Ez természetes, de le kell tudnunk fordítani ezt a tudást az átlagember nyelvére.”

Vereckei azt a tévhitet is igyekezett eloszlatni, hogy “fél év alatt összecsapott” oltásról beszélünk. Mint mondta, az mRNS technológián Karikó Katalin és csapata már évtizedek óra dolgozott, az már használható stádiumban volt, a járvány csak megteremtette a tőkét arra, hogy tömegesen használják.

Mint mondta, ez például olyasmi, amiről “edukálni kell az embereket”, és hozzátette, mivel “az mRNS-t az onkológiától a ritka betegségekig vagy az autoimmun betegségekig később számos területen lehet majd alkalmazni, ha valamiért, akkor Karikó Katalin ezért biztosan Nobel-díjat érdemel.”