A lakosság fele tudna Pfizer-vakcinát kapni

Beoltanak egy idős lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával Kálmáncsán, a Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthonban 2021. február 20-án. MTI/Varga György
not image

Nagy Noel

2021. május 16. - 06:17

Nyilvánosságra kerültek a pontos adatok, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű koronavírus-vakcinájából egészen pontosan mennyi adag fog Magyarországra érkezni és mennyi érkezett eddig.

A Portfolio érdeklődésére a Pfizer ugyanis elárulta, májusban 1.3 millió, júniusban pedig 2.2 millió dózis koronavírus-vakcinájuk érkezik Magyarországra, miközben a második félévben ez a szám 4.7 millió adag oltóanyag lesz.

Ha az egész évet nézzük, Magyarország összesen 10.8 millió adag Pfizer-BioNTech vakcinát kötött le egész évre az Európai Uniós szerződésből, amely pedig azt jelenti, hogy 5.4 millió magyar embert tudnának beoltani a népszerű mRNS alapú oltóanyagból.

Az is kiderült, hogy május 11-ig a gyártó összesen 3.2 millió adag vakcinát szállított le, amelyből az első negyedévben 1.5 millió adag érkezett. Ezeket javarészt fel is használták az idősebbek, a kismamák és a pedagógusok oltására.

A vállalat a második negyedévtől kezdve pörgette be igazán a Magyarországra szállítandó oltóanyagok szolgáltatás, mely áprilisban 1.1 millió, májusban 1.3 millió, júniusban pedig 2.2 millió dózis formájában nyilvánul meg.

Mint a gazdasági lap is jelezte, hónapokra lebontott adatokat nem sikerült megszerezni a gyártóktól a második félévre, így csak annyi biztos, hogy 4.7 millió dózis jön. Megjegyzik: ez azért is lehet fontos, ha esetlege harmadik körös oltakozásra is szükség lesz.