Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Peszkov tagadja, hogy egymillió embert hívnának be a részleges mozgósítás keretében

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 23. - 06:52

Miután szerdán az orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást, csütörtökön egy jelenleg száműzetésben lévő független orosz lap arról jelentett, hogy az a 300 ezer valójában egymillió.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, jelenleg száműzetésben lévő Novaja Gazeta, a maroknyi valóban független orosz lapok egyike csütörtökön arról számolt be, hogy az a 300 ezer fő valójában egymillió lesz: a független orosz lap egy, a Putyin kormányában tevékenykedő, az ügyet ismerő tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a valódi tervek egymillió fő behívásáról szólnak.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

Az orosz kormányzati forrás a lapnak elmondta, hogy a Putyin által szerdán aláírt rendelet egy titkosított hetedik pontja lehetővé teszi az orosz védelmi minisztérium számára, hogy egymillió orosz állampolgárt hívjon be a részleges mozgósítás keretében. A forrás úgy fogalmazott, a számot több alkalommal is korrigálták, s végül egymillió főben állapodtak meg, mely a rendeletbe is bekerült.

A TASS orosz állami hírügynökség pedig későbbi, csütörtöki jelentésében arról számolt be, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője mindössze két szóban foglalta össze véleményét a nyilvánosságra került információkról, tagadva azokat:

“Ez hazugság.”

Vlagyimir Putyin szerdán jelentette be a részleges mozgósítást, és aláírta az erről szóló tízpontos rendeletet is, azonban van egy kis érdekesség a történetben még Peszkov tagadása ellenére is: a Novaja Gazeta forrása által is említett, bizonyos hetedik pontot ugyanis nem hozták nyilvánosságra, magában a dokumentumban pedig az szerepel, hogy “csak hivatalos használatra”.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.