Dollár
427,96 Ft
Euró
421,62 Ft
Font
481,45 Ft
Bitcoin
19,971 $

Több Pest megyei településen is a vízfogyasztás csökkentését kérik a lakosoktól

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. július 24. - 05:05

Annak érdekében, hogy ne következzen be a vízhiány, a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. a vízfogyasztás csökkentését kéri az érintett lakosoktól.

A kiterjedt vízhiány megelőzése érdekében a vízfogyasztás csökkentését kéri több Pest megyei településen a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.

Soron kívül Diákjai előtt esett össze egy tanárnő, kollégája kezdte meg az újraélesztését

A vízszolgáltató pénteken a Facebook-oldalán azt írta: az elmúlt hetekben a hőség idején rendkívül megnőtt a vízfogyasztás, elérte a vízellátó rendszer maximális kapacitását.

Ezért pénteken a vízfogyasztás csökkentése érdekében másodfokú vízkorlátozást rendeltek el az önkormányzatok Tahitótfalu, Leányfalu, Szentendre, Pilisszentlászló, Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár, Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszántó, Csobánka, Pomáz és Nagykovácsi településen.

Ennek értelmében tilos az automata öntözőberendezések működtetése; a járdák, utak mosása; a gépjárművek tömlős mosása; a medencék töltése; továbbá minden tömlős locsolás és mosás a település egész területén.

“Intézkedéseinket azért tesszük, hogy mindenkihez eljuthasson a közegészségügyi követelmények kielégítéséhez szükséges minimális vízmennyiség”

– írta bejegyzésében a DMRV.

Szerdától eredetileg szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. A legmagasabb fokú intézkedést pénteken kedd éjfélig meghosszabbították.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tovább fokozódik a kánikula. Szombaton helyenként 40 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetnek. Várhatóan kedden érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a kánikula.

Az előző – június végén kezdődött, több mint egy hétig tartó – hőhullám idején a megnövekedett vízfogyasztás emelkedése, illetve műszaki meghibásodás miatt több napon keresztül nyomásesés vagy átmeneti vízhiány volt tapasztalható több Pest megyei településen. A megye több mint tíz településén első- vagy másodfokú vízkorlátozást is elrendeltek.

(MTI)